MMA-közgyűlés - Posztumusz tiszteletbeli cím adományozásáról döntöttek

Kultúra, 2018.11.22

Csókos Varga Györgyi népművész és Kovács László operatőr, filmművész részére postumus honoris causa (posztumusz tiszteletbeli) cím adományozásáról döntött a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtöki közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

Az alapszabály szerint a közgyűlés titkos szavazással postumus honoris causa címet adományozhat azon kimagasló művészi tevékenységet folytatott személynek, aki az MMA mint köztestület megalakulása előtt, vagy a köztestület megalakulását követően - tagjelöltként - a lehetséges megválasztása előtt elhunyt, és nem volt tagja az MMA társadalmi szervezetnek.

Csókos Varga Györgyi 1949-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán festő szakon, mestere Bernáth Aurél volt és a székely szövőasszonyok. Mozaik művei Fónyi Géza, Barcsay Jenő hatását mutatják. A népművészeti gyűjtést Kresz Mária, Szentimrey Judit, Borbély Jolán példája nyomán kezdte. Könyveket írt kutatásairól, szövései, festőnövényei felfedezéseiről. Igazi szakterülete a textilművészet lett és a textilművészet tanítása. Az 1980-as évektől a szövés mellett egyre könnyebb anyagokból, egyedi módon színezett, különleges papírokból kollázsokat, figurális képeket is készített. A többféle technikát, anyagot és stílust ötvöző életműve grafikákkal és akvarellekkel egészült ki.

Kovács László (1933-2007) 1952-ben nyert felvételt a Filmművészeti Akadémia dráma- és filmművészet szakára, ahol Illés György tanítványa volt. Az 1956-os forradalom budapesti eseményeit egy bevásárlószatyorba rejtett kamerával fotózta és filmezte Zsigmond Vilmossal. Az országot 1956 végén el kellett hagyniuk, a filmanyagot magukkal vitték. Ausztriába menekülve a felvételeket filmmé dolgozták fel, amely 1961-ben került adásba a CBS amerikai televízióban. Az Egyesült Államokba 1957-ben érkezett, ahol politikai menedékjogot kapott, majd állampolgárságot szerzett. Az ismertséget Dennis Hopper filmje, a Szelíd motorosok hozta meg számára 1969-ben, majd több mint 70 film - köztük a New York, New York, a Papírhold, a Szellemirtók, a Ruby Cairo és a Szabadítsátok ki Willyt! 2. - készítésében működött közre. Utolsó, 2006-ban forgatott filmje az 1956-os forradalomnak emléket állító Torn from the Flag című dokumentumfilm.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!