Művészfilmmel ünnepel a Budapesti Filharmóniai Társaság

Kultúra, 2020.11.18

A járványügyi korlátozások miatt elmaradó ünnepi hangversenye helyett online, egy különös hangulatú művészfilmmel ünnepli fennállásának 167. évfordulóját a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT).

Az Egyéniségek összhangban 1853 óta című filmet, amely a zenekari összjáték és a zenekari tagok személyiségének összefüggésére világít rá, pénteken mutatják be a szervezet YouTube-csatornáján.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a BFT még januárban forgatta az imázsfilmet Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. A képkockákon az együttes tagjai láthatók különböző élethelyzetekben, egy szimfonikus zenekar életének kulisszái mögé engedve betekintést. A film zenéjét, Schubert f-moll fantáziáját Dohnányi Ernő - a társaság történetének egyik legfontosabb elnök-karnagya - írta át zenekarra.

A Budapesti Filharmóniai Társaságot 1853-ban Erkel Ferenc indítottja útjára. Első koncertjüket 1853. november 20-án, a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezték meg.

A társaság az elmúlt évben célul tűzte ki, hogy olyan minőségi online tartalmakat hozzon létre, amelyek segíthetik a klasszikus zenei kultúra népszerűsítését. A Társaság YouTube-csatornáján található egyebek mellett dokumentumfilm Csáth Gézáról és koncertszínházi felvétel Mosonyi Mihály zeneszerzőről. A KameraZene-sorozat Mona Dániel zenetörténész segítségével szórakoztató módon enged bepillantást a zene világába, az ősszel indult ZeneHorizont sorozat pedig kortárs zeneszerzők műveihez társít izgalmas vizuális tartalmat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!