Múzeumok éjszakája - Dolák-Saly Róbert vezet tárlatot Békéscsabán

Kultúra, 2022.06.17

Dolák-Saly Róbert gyerekeknek szóló zenés műsorával és exkluzív tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban június 25-én, a Múzeumok Éjszakáján.

Az előadóművész és humorista a megújult állandó Munkácsy-kiállításon és a Terrakotta hadsereg - Az első császár üzenete című időszaki kiállításon is tart különleges, abszurd humorral fűszerezett tárlatvezetést.

1974-ben Csianban egy földműves fedezte fel kútásás közben az első agyagkatonákat, melyek az első kínai császár, Csin-si Huang-ti sírját őrizték. Mára 8000 harcost, a kiszolgáló személyzetet, lovakat, illetve fegyverek tízezreit tártak fel, emiatt nevezik a világ 8. csodájának is.

Békéscsabán 47 katona, két ló, két harci szekér modell, valamint fegyverzetek valósághű másolatát lehet megtekinteni az október 30-ig látogatható kiállításon. A koronavírus-járvány és a katonák folyamatosan romló állapota miatt Kína az utóbbi időben nem, vagy csak nagyon ritkán engedi utaztatni a kincset, ezért egy kínai befektető élethű, az eredetivel teljesen azonos technológiával és anyagból, az eredeti helyszínen készült másolatokat készíttetett a leletről.

Bácsmegi Gábor, a múzeum igazgatója a csütörtökön nyílt kiállításon elmondta, még ezek utaztatása is kihívás volt, ugyanis a katonák súlya 150-180 kilogramm, a lovaké eléri a 600 kilogrammot.

Felföldi Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem régészeti tanszékének adjunktusa a megnyitón elmondta, a kínai történeti évkönyvek szinte hiánytalanul fennmaradtak, így a régészek ismerik Csin-si Huang-ti császár - máig feltáratlan - sírjának pontos kinézetét, ám a történetírás egyetlen szóval nem említette a több ezer darabos agyaghadsereg létét. A lelet alapján feltérképezhető volt az ókori kínai hadsereg szerkezete, a ruha- és hajviselet, a nyílhegyek fejlődési sorrendje - húzta alá.

A kiállítás betekintést nyújt az első kínai császár életébe, a korabeli országegyesítési folyamatba is. Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere kuriózumnak nevezte a viharsarki városban nyílt tárlatot, amely "kétezer évvel röpít minket vissza az időben" - fogalmazott.

Lonovics László képzőművész műtárgyat ajándékoz a múzeumnak, ahol lesz népi játszóház, fajáték-készítés, régészeti kincskeresés, látványnyomda, valamint népzenei koncert és táncház, valamint valamennyi kiállításán kurátori tárlatvezetés is június 25-én.

A felújítás után hamarosan megnyíló békéscsabai Munkácsy Emlékházban a Magyar-Finn Baráti Kör közreműködésével finn dalokat lehet tanulni; lesz nyári napfordulós játszóház és Szent Iván éji kvíz.

A Csabagyöngye Kulturális Központ előtti stégen fellép a Diabolus in musica és a Lackás akusztik.

Békéscsabán emellett felavatják a felújított Kiss Ernő utcai hidat, ahol tűzzsonglőr show és fényjáték is lesz.

Idén 20. alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját Magyarországon. Az évfordulóra mintegy 400 intézmény csaknem 2000 programmal készül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!