Múzeumok éjszakája - Programok Nógrád megyében

Kultúra, 2021.06.24

Örömzene, haditorna is várja a látogatókat Nógrád megyében a Múzeumok éjszakája országos programsorozat balassagyarmati, salgótarjáni és szécsényi helyszínein június 26-án, emellett bemutatják a megújult Madách-emlékszobát is.

Balassagyarmaton Madách Imre életét és életművét bemutató állandó kiállítást nyitnak meg a régi vármegyeházán 15 órakor. A tárlaton látható Az ember tragédiája-kiadásokat Blaskó Gábor akadémikus ajándékozta a városi Palóc Múzeumnak.

A Palóc Múzeumban 15 órakor a megújult Madách-emlékszobát, majd a nagyteremben 16 órakor Nagy Márta festőművész életműkiállítását nyitják meg. Az intézmény fotótára és egy eddig ismeretlen filmtekercs segítségével a Mikszáth család életébe pillanthatnak be a látogatók, akik szentivánéji koncerten és táncházon is részt vehetnek.

Salgótarjánban a Dornyay Béla Múzeumban gyermekrajz-kiállítást nyitnak meg, a gyerekeket mesejáték is várja. Örömzene címmel koncertet adnak a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és tanárai, szó lesz az egykor országos hírű salgótarjáni likőrgyártásról, a Kohn Lipót Likőr és Rumgyár működéséről, valamint bemutatják Kele Szabó Ágnes új, Nézzük együtt! című könyvét. A vendégek a 36. Salgótarjáni Tavaszi Tárlatot is megtekinthetik.

A Bányászati Kiállítóhelyen a Bányász-Kohász Dalkör nyitja meg a programot. A földalatti bányamúzeumban szaktárlatvezetéssel is várják a látogatókat.

A szécsényi Kubinyi Ferenc múzeum épülete, a Forgách-Lipthay kastély parkjában lesz haditorna és kuruc-labanc történelmi bemutató, a seregszemlén az Egri Vitézlő Oskola, a romhányi Északi Szabad Hajdúk, a Sikeki Tüzérek és a hollókői Szent László Vitézei katonai hagyományőrző csapatok láthatók, részt vesz a rendezvényen a Pavane Történelmi Táncegyüttes is.

A folklór és népzenei műsorok után a napot a szentivánéji tűzgyűjtás és László Attila együttesének nosztalgiakoncertje zárja Szécsényben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!