Múzeumok éjszakája - Új állandó kiállítás nyílik, koncertekkel, előadásokkal is várják a látogatókat Szombathelyen

Kultúra, 2021.06.23

A Múzeumok éjszakáján, szombaton nyílik meg Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész állandó kiállítása Szombathelyen.

A Savaria Múzeum közleményében emlékeztetnek arra, hogy a nemzet művésze szülővárosának adományozta gyűjteményét, amelynek a város egy eddig más célra használt, felújított épületben alakított ki helyet. Az új állandó kiállítással így a vasi megyeszékhely kulturális intézményhálózata is bővül - emelték ki.

Szombathelyen idén nyolc helyszínen zajlanak majd rendezvények, nem csak a múzeumok - a Savaria Múzeum, az Iseum Savariense, a Szombathelyi Képtár vagy a Smidt Múzeum - falai között, de a Szombathelyi Levéltárban és a Bartók Teremben, a Savaria Szimfonikus Zenekar otthonában is érdekes programokkal várják az érdeklődőket. Az utóbbi helyszínen az ütőshangszereket is ki lehet próbálni.

Savaria Múzeumban egy vadászati kiállításhoz kapcsolódóan agár- és vizslabemutató is lesz, a Múzeumparkban Újvári Tímea és Holdosi Attila nyáresti koncertje lesz látható és hallható, a Smidt Múzeumban a Garabonciás Együttes ad gyerekkoncertet, majd ugyanitt Vadon nőtt étterem címmel tartanak dedikálással egybekötött gasztronómiai könyvbemutatót, de lesz múzeumi totó is.

A Színezzük át címet viselő program résztvevői a Képtár alatti betonfal közös festésére vállalkozhatnak, több helyszínen is lesznek kézműves és múzeumpedagógiai foglalkozások, a Szombathelyi Levéltár régi épületében, a hajdani vármegyei börtön pincéjének sötétjében pedig a kalandra vágyók bolyonghatnak, akik közül a bátrabbak az egykori kín­zó­esz­kö­zöket is "kipróbálhatják".

A programokba a járványügyi szabályok betartásával lehet bekapcsolódni, az egyes helyszíneken kérhetik a védettségi igazolványt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!