Múzeumok és galériák éjszakája Füleken

Kultúra, 2022.05.09

A füleki gyárak múltját és a bronzkortól alkalmazott, művészien elkészített használati tárgyakat is bemutatják azokon a kiállításokon, amelyekkel a Füleki Vármúzeum vesz részt a Múzeumok és galériák éjszakáján szombaton. A vármúzeum két év szünet után csatlakozik újból a hagyományos szlovákiai rendezvényhez.

A szervezők tájékoztatása szerint a programok a Városi Honismereti Múzeumban indulnak, ahol a múzeum régésze 18 órától szlovák, 18:30-tól pedig magyar nyelven mutatja be az érdeklődőknek Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leletei Fülekről című kiállítást.

A látogatók betekintést nyernek a várban és a váralján az elmúlt években végbement régészeti ásatások részleteibe, megtekinthetik az ezüst- és rézérméket, ólomzárakat, különféle ékszereket, ruhatartozékokat, illetve más, fémből és csontból készült díszeket.

Válogatást vetítenek az egykori füleki Üzemi Klub mellett dolgozó filmes szakkör által készített közkedvelt archív filmekből, valamint a füleki gyárak múltját bemutató digitalizált fényképekből is.

A középső várban 19 órakor nyílik meg a Mesterségek művészete című tárlat. A Hodrushámori Iparművészeti Magán Szakközépiskola diákjainak köszönhető vándorkiállítás a bronzkortól az újkorig terjedő időszakot mutatja be a látogatóknak. Az eredeti technikákkal készült, régészeti leletekről mintázott replikák között vannak használati tárgyak, vértezetek, fegyverek, ékszerek és más kiegészítők. A tárlatot a múzeum gyűjteményi és kiállítási tárgyai egészítik ki.

A rendezvény kísérőprogramjaként bemutatják az iskola tanszakjait is. A megnyitó után a gyerekek szlovák nyelvű meseelőadást tekinthetnek meg, koncertet ad a Hajni és a fiúk etnojazz zenekar, majd sötétedés után tűzzsonglőr-előadást ad a Tűzfészek Társulat - közölte a vármúzeum.

A 23 óráig tartó rendezvényre a belépés ingyenes.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!