Nem talál tervezőt a Székely Nemzeti Múzeum épülete felújításához a Kovászna megyei önkormányzat

Kultúra, 2018.09.13

A Kovászna megyei önkormányzat nem talál tervezőt a Székely Nemzeti Múzeum Kós Károly által tervezett épülete felújításához - közölte csütörtökön Tamás Sándor, az önkormányzat vezetője.

A megyei önkormányzat immár kétszer hirdetett közbeszerzést a műemléképület felújítása kivitelezési terveinek az elkészítésére, de egyetlen jelentkező sem akadt - idézte az önkormányzati vezetőt az Agerpres hírügynökség.

Tamás Sándor elmondta: elsősorban a kiemelt értékű (A kategóriás) műemlékek felújításához nehéz tervezőt találni. Ezért a központi régió Gyulafehérváron működő fejlesztési ügynökségének a hozzájárulását kérik ahhoz, hogy egyazon pályázati kiírással próbálják megtalálni a tervezőt és a kivitelezőt.

Tamás Sándor az MTI-nek elmondta, hogy már a román állam is késve hirdette meg az EU-s pályázatokat, de késlelteti a műveleteket a rendkívül bonyolult és bürokratikus közbeszerzési rendszer is. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus szerint abban reménykednek, hogy nem csúsznak ki a munkával az Európai Unió 2020-ban záruló költségvetési ciklusából. Ha mégis kicsúsznának, az EU ezúttal is két év haladékot ad Romániának az általa finanszírozott megkezdett munkálatok befejezésére, amiként az elmúlt ciklus végén tette. A másfél éve kötött szerződés szerint a múzeum felújítási munkálatait 60 hónap alatt kell elvégezni - tette hozzá.

Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója elmondta, hogy az év végéig teljesen kiürítik a múzeum épületét. Utolsókként a kiállítótereket zárják be a látogatók előtt. Az igazgató hozzátette: a 140 éves intézmény 105 éve működik a Kós Károly által tervezett épületben, ezért elengedhetetlenül fontossá vált az épület teljes felújítása.

A megye és a múzeum vezetői valamint az EU-s finanszírozásokat kezelő Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség 2017 májusában írták alá a múzeum felújításának a finanszírozási szerződését. A Kovászna megyei tanács 21,8 millió lejt (1,5 milliárd forint) fordíthat a munkálatokra, melyből a 4,9 millió lej (343 millió forint) az önrész és a nem elszámolható költségek. Az összeg nagyobb részét az EU biztosítja.

A beruházás során teljesen felújítják a múzeum főépületét, a két hajdani múzeumőri lakást, amelyből az egyik jelenleg irodáknak ad helyet, a másik raktárként működik. A múzeum parkjában tájépítészeti munkálatokat végeznek el, és részlegesen átalakítják a múzeumi látogatói útvonalat is. Emellett elérhetővé teszik a kiállításokat a fogyatékkal élők számára, bronzból öntött maketteket, Braille-írással ellátott címkéket és táblákat, tapintható térképeket helyeznek ki. A felújítás során interaktív tevékenységekre alkalmas helyiségeket alakítanak ki a múzeum főépülete mögött található adminisztratív épületben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!