Nemzetközi elismerést kapott az MNB emlékérméje

Kultúra, 2018.11.08

Klasszikus érem kategóriában 2. helyezést ért el a Coin Constellation elnevezésű nemzetközi versenyen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2017-ben kibocsátott "Kiegyezés 150. évfordulója" ezüst emlékérme.

A nemzetközi pályázatra 26 ország 41 képviselője küldött nevezést, összesen 222 darab 2017-ben kibocsátott emlékérme versengett kilenc szakmai kategóriában. A nemzetközi megmérettetést most 12. alkalommal rendezték meg - olvasható a Magyar Nemzeti Bank MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Az emlékérmét az MNB 2017. május 29-én, a kiegyezés megkötésének 150. évfordulóján bocsátotta ki. Az emlékérmék 52,5 milliméteres átmérőjükkel különlegesen nagy méretűek, visszahajló belső peremük újszerű kivitelt jelentett. A 20 000 forint névértékű emlékérme 925 ? finomságú ezüstből készült, súlya 77,6 gramm.

Az emlékérméket Kósa István, a Magyar Pénzverő Zrt. nyugalmazott fővésnöke, a forgalmi érmesorunk névértékes oldalát is megálmodó művész tervezte.

Mint a közleményben kiemelik, 2017-ben ugyanebben a kategóriában I. helyezést ért el a középkori magyar aranyforintokat bemutató sorozat részeként megjelent, Soltra E. Tamás által tervezett Zsigmond aranyforintja elnevezésű emlékérme.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!