Nemzetközi hallgatói alkotásokkal készül az Art Marketre a Képzőművészeti Egyetem

Kultúra, 2022.10.04

Idén a római, a drezdai, a rigai és a budapesti képzőművészeti egyetemek hallgatóinak az EU4Art projekt keretében készült munkáit mutatja be a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) az Art Market Budapest elnevezésű kortárs képzőművészeti vásáron október 6. és 9. között, a Bálnában.

A képzőművészeti hallgatók számára az Art Market nemcsak a művészi bemutatkozás platformja, de lehetőség az alkotások értékesítésére is, hiszen a gyűjtők, látogatók festőművész, szobrász, grafikus és intermédia szakos hallgatók alkotásaival gyarapíthatják kollekciójukat. A Képzőművészeti Egyetem standján a közönség mindezeken túl képet kaphat az EU4Art szövetségben résztvevő négy képzőművészeti egyetem profiljáról, művészetoktatásuk irányairól egyaránt - olvasható az egyetem MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az EU4Art projekttel a Képzőművészeti Egyetem az Európai Unió Európai Egyetemek programjához kapcsolódik. Ebben jelenleg a Drezdai Képzőművészeti Akadémia (Hochschule für Bildende Künste), a Római Képzőművészeti Akadémia (Accademia di Belle Arti di Roma), a Lettországi Művészeti Akadémia (Latvijas Makslas Akademija) és a Magyar Képzőművészeti Egyetem vesz részt. A program célja, hogy lehetőséget biztosítson a hallgatóknak, hogy az uniós tagállamokban folytatott tanulmányok kombinálásával gazdagítsák tudásukat, kapcsolataikat és diplomát szerezhessenek. Az EU4ART keretében az egyetem hallgatói és oktatói különböző, szerteágazó projektekben működnek együtt, többek között kiállításokat, workshopokat, előadásokat és alkotótáborokat szerveznek Budapesten, Tihanyban, Rómában, Sienában, Drezdában és Rigában.

Az Art Marketen megjelenő EU4Art válogatásban a tradicionális képzőművészeti műfajok mellett helyet kapnak az új médiumok is. Az alkotásokban nyomon követhető, hogy a hallgatók hogyan élték meg és dolgozták fel az elmúlt időszak globális és egyéni traumáit, kríziseit.

Az Art Marketre eddig öt kontinens több mint 40 országból érkeztek a kiállítók, a látogatószám pedig évente harmincezer fő körül mozog.

Az Art Market MKE kiállítás kurátora Uszkay Tekla, művészettörténész, a stand dizájnját Szabó Andrea, tervezőgrafikus készítette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!