Nemzetközi konferenciát rendeztek határokon átívelő emlékezetpolitikai témákban Szigetváron

Kultúra, 2022.09.17

Egyebek mellett a több országot is érintő Zrínyi-kultusz megerősítéséről, a mohácsi csata 500. évfordulójával kapcsolatos fejlesztésekről és programokról is egyeztettek magyar, horvát és török politikusok, kutatók és területfejlesztési szakemberek egy pénteken rendezett konferencián, Szigetváron.

Átadták a megújult Szolnoki Szigligeti Színházat Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem történetiföldrajz-professzora, a Nemzeti emlékhelyeink területfejlesztési jelentősége című konferencia levezető elnöke az MTI-nek a rendezvényt követően azt mondta: egyebek mellett a magyar, a horvát és a török történelem találkozási pontjairól, a Zrínyiek mai határokon átnyúló szerepéről és turisztikai lehetőségeiről hangzottak el előadások az eseményen.

Közölte: megvitattak és elindítottak egy új kezdeményezést, amely a 450 éves és több országra kiterjedő Zrínyi-kultusz megerősítésével és szellemi örökségnek való elismertetésével kapcsolatos.

Az egyelőre a "Zrínyiek összekötnek" névre keresztelt program a Zrínyi-emlékezet és a folklorizálódott hagyomány helyeit fogná át és "a közös kulturális örökségünk megőrzésével, a nemzeti és a helyi identitásunk erősítésével akár határokon átnyúló kulturális útvonalat, a turisztikai ágazatot is lehetne fejleszteni" - vélekedett.

A mohácsi csatatérkutatásairól és a szigetvári Szulejmán-kutatásokról ismert szakember közölte: szerencsére a főbb helyszínek jelentős állami áldozatvállalással jó állapotba kerültek mára, a programmal pedig "meg lehetne őket tölteni világszínvonalú tartalommal" - fűzte hozzá.

Elmondta még: megvitatták a felek a 2024-es magyar-török kulturális évad lehetőségeit és baranyai terveit is, emellett az új 2021-2027-es magyar-horvát határon átnyúló fejlesztési programról is sikerült egy előremutató vitát lefolytatni - fűzte hozzá a professzor.

A konferencián - mások mellett - részt vett és köszöntőt mondott Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár, Gülsen Karanis-Eksioglu, Törökország nagykövete és Hóvári János történész-turkológus, egyetemi oktató, nagykövet.
(MTI)

Galériánk

Átadták a megújult Szolnoki Szigligeti Színházat Átadták a megújult Szolnoki Szigligeti Színházat Átadták a megújult Szolnoki Szigligeti Színházat
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!