TV műsor

Nemzetközi konferencia Budapesten a modern dizájn és a népművészet kapcsolatáról

Kultúra, 2015.10.02

A Design Hét Budapest keretében Az európai design gyökerei címmel egész napos nemzetközi konferenciát tartanak pénteken a modern dizájn és a népművészet kapcsolatáról a Hagyományok Házában. A konferencia a kétéves Project R.E.D. záróeseménye is egyben.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: "A tradicionális kultúra csak akkor tud továbbélni, ha azt a mai, a 21. század embere számára is lehet alkalmazni, hogy élhető, szerethető, használható tárgyakat lehessen létrehozni".

Rámutatott arra, hogy a kézművesség gyengéje a dizájnban rejlik, ezért is tartja fontosnak, hogy tanuljanak a kézművesek és népi iparművészek az európai törekvésekből. Mint mondta, a konferencia célja többek az is, hogy segítse a kézművesek párbeszédét a dizájnerekkel annak érdekében, hogy közösen az ősi hagyományokból táplálkozó modern tárgyakat hozzanak létre, amelyek "a múltból a jövőbe mutatnak".

Bíró Dániel, a R.E.D. vezetője hangsúlyozta: a projekt célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a népművészet hatását a kortárs európai művészetre. A programon Lengyelország, Románia, Szlovénia, Olaszország, Albánia, Csehország és Szlovákia művészeti szervezetei vettek részt.

Emlékeztetett arra, hogy a projekt hosszú távú céljai között szerepelt, hogy bemutassa az európai tradicionális kézművesség és népi iparművészet sokszínűségét, gazdagságát; kapcsolódási pontokat találjon a modern kreatív tervezés és a népművészetek között, kutatások készüljenek a régi technikák modern felhasználásáról, valamint hogy válaszok találjanak arra, miként hasznosíthatóak a hagyományos mesterségek munkamódszerei az öko- és a fenntartható-dizájnban.

A transznacionális workshopok keretében - hét ország részvételével - művészeti iskolák diákjai új műalkotásokat hoztak létre külföldi oktatók segítségével, a nemzetközi szemináriumokon több mint 30 előadást tartottak. Bíró Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt honlapján elérhető a programon született művekből álló interaktív, virtuális tárlat, valamint hat ország mintegy harminc kutatási anyaga.

Mint elmondta, a projekt eredménye még az a kortárs dizájn utazó kiállítás is, amelyet nyolc ország együttműködésével nyolc különféle helyszínen láthatott a közönség. A tárlat 35 év alatti fiatal művészek 40 legjobb munkáit, valamint a workshopokon született tíz legjobb alkotást mutatja be. Ljubjana, Prága, Lodz, Pescara, Pozsony, Tirana és Bukarest után a tárlat Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében tekinthető meg október végéig. A kiállítás pénteki esti megnyitóján az első három legjobb pályamunkát díjjal is elismerik - tette hozzá.

A nemzetközi konferencián külföldi és magyar előadók részvételével szó lesz többek között a szlovákiai kézműves hagyomány és dizájn kapcsolatáról, a kortárs, valamint a jövő hagyományairól, valamint a népművészetről, mint inspirációs forrásról. Az előadók között van mások mellett Jankovics Marcell, Angelo Bucci a pescarai egyetemről, Magdalena Duraj a lodzi akadémiáról, valamint Ács Zoltán a Design Termináltól.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!