Népi építészet a göcseji dombérozón

Kultúra, 2022.06.17

A tájegység népi építészete lesz a kiemelt témája a VI. Göcseji Dombérozó elnevezésű programsorozatnak - közölte Magai Ágota, a program ötletgazdája pénteken Nován, sajtótájékoztatón.

A hagyományőrző programot 32 település összefogásával július 8. és 17. között rendezi meg a Göcsej Civil Egyesület. A rendezvényt Zalaegerszegen, a Göcseji Tudásközpontban nyitják meg, melyre kulturális programokkal és vásári forgataggal készülnek. Július 9-én a Göcseji Aratónap - Ének a búzamezökről című programot rendezik meg Nován, melynek több évtizedes hagyománya van. "A kézi kaszások sajnos lassan kiöregednek, de igyekszünk újakkal pótolni" - jelezte Németh József, a település polgármestere.

Göcsej népi építészete nagyon sok helyszínen kap hangsúlyt: többek között Hagyárosböröndön nyílik kiállítás, Nagylengyelben pedig a muzeológusok tartanak előadást - ismertette Magai Ágota, aki egyben a Göcseji Dombérozó Egyesület elnöke.

Hozzátette: a dombérozó égisze alatt 22 faluban rendeznek programokat: bemutatkoznak a hagyományőrző és művészeti csoportok, kézműves foglalkozásokat szerveznek, a helyi értékeket kiállításokon mutatják be. A szervezett túraútvonalakon a tájegység természeti kincseit, növény és állatvilágát, illetve a falvak népi építészeti jellegzetességeit fedezhetik fel a résztvevők.

A települések összefogásával megvalósuló rendezvénysorozat tovább növeli a vidék vonzerejét - fejtette ki Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A zárórendezvény július 17-én, Gellénházán lesz. A szabadtéri színpadon koncertek váltják majd egymást, a térség településeiről érkező főzőcsapatok pedig a tájegység legízletesebb ételeit készítik el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!