"Normális" évadra készül a szabadkai Népszínház magyar társulata

Kultúra, 2020.09.10

A koronavírus-járvány ellenére "normális" évadtervvel készül a szabadkai Népszínház magyar társulata a 2020-2021-es évadra, a tervek az intézkedésektől függően változtak, ám mostanra végleges alakot öltöttek.

Körmöci Petronella, a szabadkai Népszínház magyar társulatának művészeti vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a szerb kormány döntése értelmében szeptembertől újra kinyithattak a színházak, így a szabadkai társulat is felkészült a munkára, már játszanak néhány előadást, és a próbák is megkezdődtek.

Tavasszal vitték volna színre Andrzej Saramonowicz kortárs lengyel szerző Tesztoszteron című darabját, amelynek érdekessége, hogy kizárólag férfiak játszanak benne. A feketekomédia a férfisorsról szól, valamint arról, milyenek a férfiak és - szerintük - milyenek a nők. Az előadás próbái nem fejeződtek be, a remények szerint még decemberig bemutatják a darabot - magyarázta a művészeti vezető. Hozzátette: az előadást Kovács Dániel Ambrus rendezi, ám a magyar-szerb határon bevezetett intézkedések miatt ő most nem tudna mindig utazni, így a társulat egy másik előadás próbáit is megkezdte. Branislav Nusic Gyászoló család című darabját Andrej Boka állítja színpadra. Ennek a bemutatója októberre várható.

Mezei Kinga rendezésében lesz látható szintén októberben a Klamm háborúja című monodráma, amelyet László Sándor játszik.

Az évad második felét is az előző évadban elmaradt előadás pótlásával indítják. A korábbi tervek szerint amíg a férfiszínészek a Tesztoszteronban játszottak volna, addig a társulat női tagjai a Parti Nagy Lajos által átdolgozott Sógornők című előadásra készültek volna. Ez az előadás tavaszra készülhet el Hernyák György rendezésében.

Az évad utolsó darabját is Mezei Kinga rendezi, ez pedig Molnár Ferenc Játék a kastélyban című műve lesz - közölte Körmöci Petronella.

A karanténidőszak, illetve a színházak bezárása mindenkire máshogy hatott a társulatból - hangsúlyozta a művészeti vezető. Mint mondta: volt, aki teljes apátiába és depresszióba esett, más viszont szinte extrém módon lelkesedett, és mindenben segített, például maszkokat varrt. "Nagyon nehéz úgy tartani egy bizonyos felkészültségi szintet, hogy a színész nem tudja, mikor kerül színpadra" - tette hozzá. Az új évadot így a színészek fokozott lelkesedéssel indítják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!