November 4. - Árpádföldi megemlékezés Tóth Ilonka szobránál

Kultúra, 2018.11.04

Építsünk hidat címmel közös megemlékezést tartott 1956 mártírjairól a KDNP II. és XVI. kerületi szervezete vasárnap a főváros XVI. kerületében, Árpádföldön a mártírhalált halt Tóth Ilonka szobránál.

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP) az eseményen felidézte: az árpádföldi születésű Tóth Ilonkát 1957 júniusában 24 évesen végezték ki. Az volt a bűne, hogy szigorló orvosként gyógyította a forradalomban és a szabadságharcban megsérülteket, valamint röpiratokat engedett nyomtatni a kórház pincéjében. Azért ítélték halálra, mert ártatlanul gyilkossággal vádolták meg.

A megemlékezést a KDNP két kerületi szervezete a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvánnyal és a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központtal közösen szervezte. Jelen volt és az emlékezés mécsesét elhelyezte a szobornál Kovács Péter mellett Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője, Horváth Zsuzsanna, a II. kerületi KDNP elnökségi tagja, továbbá a XVI. kerület több díszpolgára, a pesti srácok közül Máriássy György.

Kovács Péter kiemelte: 62 évvel ezelőtt a magyarországi kommunisták úgy tiporták el a forradalmat és szabadságharcot, hogy saját nemzetükre hívták rá szovjet barátaikat, amivel hazaárulást követtek el. Hozzátette: mindezt kegyetlenül és kíméletlenül tették, és az eseményeket megtorlással tetézték.

"Ennek a megtorlásnak volt áldozata sokak között két fiatal, Mansfeld Péter és Tóth Ilonka, akikre most szobor emlékezik a Duna két oldalán, a II. és a XVI. kerületben. Az ő életüket is kioltották, hogy igazolni tudják saját hazugságukat, ami szerint a magyar nép lázadása a kommunista rendszer ellen nem valós volt, hanem a csőcselék, köztörvényes bűnözők ellenforradalma" - szögezte le Kovács Péter.

A polgármester rámutatott, hogy ma is élnek köztünk olyan emberek, akik nem törődnek azzal, mi az igazság, vagy tudják, de mégis az ellenkezőjét állítják. Hozzátette: mindannyiunknak tenni kell azért, hogy soha ne jöjjön el újra egy olyan időszak, ahol a hazugságot megpróbálják igazságnak beállítani, csak azért, hogy hatalmon maradjanak.

Az emlékezők a Tóth Ilonka Emlékházhoz is elmentek, ahol a gránittáblánál elhelyezték koszorúikat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!