November 4. - Nagy Imre mártír miniszterelnök özvegyére emlékeztek Újbudán

Kultúra, 2020.11.04

Nagy Imre mártír miniszterelnök özvegyére, Nagy Imréné Égető Máriára emlékeztek Budapest XI. kerületében, az Eteli út 21. szám alatt elhelyezett emléktáblánál szerdán az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 64. évfordulóján, a nemzeti gyásznapon.

November 4. - Nagy Imre mártír miniszterelnök özvegyére emlékeztek Újbudán Az özvegy emlékére utolsó lakhelyén állított emléktáblánál Karácsony Gergely főpolgármester arról beszélt, hogy a 20. század közepén Magyarország az özvegyek országa volt. A második világháború rettenetes veszteségeiből éppen felocsúdva az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlások éveiben sok tízezer szomorú özvegy búcsúztatta a mártírhalált halt katonákat, forradalmárokat.

Nagy Imrét, Magyarország egykori miniszterelnökét magyarok millióval együtt, legmélyebben felesége gyászolta - mondta a főpolgármester.

Felidézte, Égető Mária férjével tartott, amikor Nagy Imre politikai tevékenysége miatt 1928-ban emigrálni kényszerült, és akkor is követte, amikor az 1956-os forradalom bukása után Romániába száműzték őket.

Égető Máriát a több évtizedes megpróbáltatások sem törték meg, mert emberi, női, anyai kiteljesedésének eszköze a szeretet volt - mondta Karácsony Gergely, hozzátéve, hogy egész életében szerényen, a háttérbe húzódva segítette férjét, lányát és unokáit.

Kijelentette: Égető Mária is a forradalom hőse volt.

László Imre (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Újbuda polgármestere azt mondta, Égető Mária sorstársként maga vállalta Nagy Imre méltóságteljes, elítélt sorsát.

Szólt arról is, hogy a kerületben a százötven emlékhelyből csupán tizenhárom állít emléket nőknek. Azt mondta, van még feladatuk ennek az aránynak a javításában, mert "amennyi férfi, legalább annyi nő is megérdemelte volna már, hogy emléktáblája legyen Újbudán".

Balahó Zoltán, a Nagy Imre Társaság elnöke elmondta, megemlékeznek mindazokról, akik életüket vesztették a forradalom harcaiban, a sortüzekben és megtorlás időszakában.

Emlékeztetett arra is, hogy Nagy Imre özvegyének emléktábláját még 2016-ban leplezték le.

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája arról beszélt, hogy Égető Máriának olyan emberi értékei voltak, amelyek mindannyiunk számára példamutatóak lehetnek: a hűség, a kitartás, a meg nem alkuvó büszkeség, "gerinces tartás" a gyilkos hatalommal szemben.

A beszédeket követően az emlékezők - köztük Karácsony Gergely, László Imre, Molnár Gyula szocialista országgyűlési képviselő, Újbuda volt polgármestere - koszorúkat és virágokat helyeztek el az emléktáblánál.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

November 4. - Nagy Imre mártír miniszterelnök özvegyére emlékeztek Újbudán November 4. - Nagy Imre mártír miniszterelnök özvegyére emlékeztek Újbudán November 4. - Nagy Imre mártír miniszterelnök özvegyére emlékeztek Újbudán
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!