Nyolc bemutatót tervez az új évadban a József Attila Színház

Kultúra, 2021.08.02

Nyolc bemutatóra készül az új évadban a József Attila Színház, amely ősszel az Egy szoknya, egy nadrág, a Valami bűzlik... és a Szibériai csárdás című darabot, valamint a Furcsa pár női változatát is műsorra tűzi.

A további premierek között van a Száll a kakukk fészkére, az Ágacska, Az imposztor és a Portugál című darab - mondta Nemcsák Károly igazgató a színház hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: augusztus 1-től 19 művészt alkalmazottként tudnak foglalkoztatni, amire 2010 óta nem volt lehetőség.

A társulat tagja Auksz Éva, Fehér Anna, Jónás Andrea, Kónya Merlin Renáta, Kovalik Ágnes, Kulcsár Viktória, Pikali Gerda, Szabó Gabi, Blazsovszky Ákos, Chajnóczki Balázs, Fekete Gábor, Fila Balázs, Horváth Sebestyén Sándor, Lábodi Ádám, Lukács Dániel, Quintus Konrád, Zöld Csaba és Nemcsák Károly. Két magántáncos, Tonhazier Tünde és Horváth Ádám is csatlakozik a társulathoz, amelynek művészeti vezetője Hargitai Iván rendező lett.

Mint az igazgató kiemelte, állandó játszótársaik maradnak a színház örökös tagjai, Galambos Erzsi, Bodrogi Gyula, Láng József és Ujréti László, valamint Jakus Szilvia, Kocsis Judit, Molnár Zsuzsanna, Vándor Éva, Botár Endre, Galkó Balázs, Kiss Gábor, Újvári Zoltán és Bergendi Áron.

Nemcsák Károly elmondta, hogy a következő 2-3 évad nyári szüneteiben tovább épül a színház, külső és belső átalakításokat, nagyszabású fejlesztéseket terveznek.

Az elmúlt évadról szólva úgy fogalmazott, hogy november 12-én gyakorlatilag véget ért a színházi évad, utána mindenki megpróbálta a társulatát megtartani, mentálisan is átvészelni ezt a nehéz időszakot. Ötvennégy előadást játszottak az évadban, 16 ezer nézőt fogadtak, míg az utóbbi években 120 ezer néző látogatta a színházat, és 400 előadás felett teljesítettek évadonként.

Az új évadban szeptember 11-én mutatják be az Egy szoknya, egy nadrág című zenés vígjátékot Bodrogi Gyula rendezésében. Szeptember 18-án lesz a bemutatója a Valami bűzlik című musicalnek, amelyet Szente Vajk állított színpadra.

Október 9-én a Szibériai csárdás című zenés darab bemutatója következik Hargitai Iván rendezésében, a főszerepben debütál Lábodi Ádám, Kulcsár Viktória partnereként. A rendező elmondta: a történet az első világháborúban, Szibériában játszódik, ahol magyar hadifoglyokat kényszerítenek arra, hogy előadják A csárdáskirálynőt. "Ez egy csodálatos színházi történet, leginkább a túlélés komédiája" - mondta a rendező, kiemelve, hogy a darabban elképesztő életszeretet, életigenlés jelenik meg.

Október 29-én tűzik műsorra a Furcsa pár női változatát, amelyben Fehér Anna és Pikali Gerda újra együtt áll színpadra, szintén Hargitai Iván rendezésében. A Ken Kesey regényéből készült Száll a kakukk fészkére című drámát Funtek Frigyes rendezésében november 27-én mutatják be Zöld Csaba, Fehér Anna és Fila Balázs főszereplésével. Az évad második felében, 2022. január 13-tól látható Quintus Konrád rendezésében az Ágacska című mesedarab.

Január 29-én Spiró György Az imposztor című művét Bagó Bertalan állítja színpadra, aki kiemelte: régóta szerette volna megrendezni a darabot, amely arról szól, hogy milyen egy színház élete, és amelynek főszerepére Benedek Miklóst kérte fel. Mint mondta, szeretne valóságos történetet bemutatni, valóságos szenvedéllyel, és azon belül jelenhet meg a humor, amely groteszk és igazi szituációból születik meg.

Az évadot 2022. március 19-én Egressy Zoltán Portugál című darabjával zárják, amelyet Lengyel Ferenc rendezésében láthat a közönség. Irgács mindennapjai Kónya Merlin Renáta és Lábodi Ádám főszereplésével elevenednek meg. A rendező felidézte, hogy játszott a darab ősbemutatójában, négyszázhuszonháromszor lépett fel az előadásban. Mint mondta, a darabban archetípusok szerepelnek, kedves, szerethető figurák. Minden szereplőnek jutalomjáték a Portugál, amelyben szállóigévé vált mondatok, zseniális írói találmányok vannak - hangsúlyozta a rendező, kiemelve, hogy egy nagyszerű, de keserű kocsmakomédiáról van szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!