Nyugdíjas artistákat segítő jótékonysági előadás a Fővárosi Nagycirkuszban

Kultúra, 2018.08.10

Nyugdíjas artistákat segítő jótékonysági előadást tartanak péntek este a Fővárosi Nagycirkuszban.

Az Atlantic Flight - Nagy cirkuszi utazás című előadás teljes bevételét a nyugalmazott artisták megsegítésére fordítják - hangzott el az M5 kulturális csatorna péntek esti híradójában.

Eötvös Tibor, az Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete elnöke hangsúlyozta: egy akrobata 20-30 éves korában van a teljesítőképességének a legmagasabb szintjén, a művészek nyugdíjazására azonban még évekkel később sincs lehetőség, az idős artistáknak átlagosan 40-60 ezer forint járandóságból kell gazdálkodniuk.

A probléma megoldásán a szakszervezettel közösen dolgozik a kulturális tárca. A kormányzat kiegészítő támogatásokkal segíti az idős művészeket, valamint egy életpályamodell kidolgozásán dolgozik - hangsúlyozta a híradónak Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára.

Kiemelte, hogy már két-három ilyen intézkedés is folyamatban van. A Magyar Művészeti Akadémiánál van olyan program, amely időskori járandósággal segíti az idős művészeket. A Kulturális Államtitkárságnak is két olyan programja van, amelynek keretében kiegészítő támogatást nyújt az idős művészeknek. Hangsúlyozta: az államtitkárság azon dolgozik, hogy találjanak egy olyan megoldást, amely mindenki számára lehetővé teszi a méltó öregkori életet.

A jótékonysági műsorban zsonglőrmutatványok, kardilluzionisták, légtornászok, erőemelő és gyorsöltöző művészek szerepelnek, valamint olyan számokat adnak elő, mint a kínai rúd, trapéz és gumiasztal, handstand vagy a kötél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!