Az alkotók több éves kutatásuk eredményeit tárják a nézők elé, amely a lazacfarmok környezeti hatásait vizsgálja: kiterjed a lazactenyésztés különböző közösségeire, ökológiájára, a táplálékláncra gyakorolt hatására, és mindennek tükrében arra, ahogy a minket körülvevő világra tekintünk - olvasható az előadásról a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
Mint írják, az előadás még azt is megkérdőjelezi, hogy a környezetünkben általunk természetesnek vélt színek valóban annak tekinthetőek-e még egyáltalán, illetve rámutat, hogy a bolygónkra gyakorolt hatásunk hogyan befolyásolja a színérzékelésünket.
A két művész művész Skócia partjainál található Skye-szigeten végzett kutatásai rávilágítanak, hogy az ipari tevékenységek milyen hatással vannak a bolygó metabolizmusára, hogyan hozzák létre a kizsákmányolás új tájait, és mindez miként hangolja újra a világ érzékelésének árnyalatait és tónusait.
A Cooking Sections-t 2013-ban Daniel Fernández Pascual és Alon Schwabe alapította Londonban. Gyakorlatuk az élelem szűrőjén keresztül figyeli meg, kutatja és elemzi átalakulóban lévő tájainkat.
Projektjeiket a világ számos pontján rangos helyszíneken mutatták be. A müncheni Képzőművészeti Akadémia vendégoktatói voltak, jelenleg a londoni Royal College of Art egy stúdióját vezetik.
2021-ben Turner-díjra jelölték őket, a 2019-es Future Generation Art Prize különdíjasai, társadalmilag elkötelezett praxisukért jelölték őket a Visible Awardra. Daniel Fernández Pascual Being Shellfish című munkájáért elnyerte a 2020-as Harvard GSD Wheelwright-díjat.
Trafóbeli előadásuk előtt Mary Maggic kínai-amerikai művész és kutató performansz-előadását tekinthetik meg az érdeklődők, amely a környezeti toxicitásról való tudásokat ötvözi, középpontjában a "nyílt forráskódú ösztrogén" koncepciójával.
A program a Megtartó rendszerek. Eseménysorozat a gondoskodás és a megküzdés erővonalairól sorozat részeként valósul meg a Trafó Galériában.
(MTI)
Véleménye van? Szóljon hozzá!