Október 23. - Karácsony: kötelező ragaszkodni '56 eszményeihez

Kultúra, 2021.10.22

Minden nap kötelező ragaszkodni 1956 eszményeihez és 1989 reményeihez - mondta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken Budapesten, az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából tartott rendezvényen, amelyen felavatták Eörsi István Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, '56-os forradalmár emléktábláját.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "kötelező ragaszkodnunk az életünkből erővel kiradírozni akart köztársasághoz, a sokszínűségben rejlő nagyszerűséghez, a jogállam minden kritériumához, az emberséghez, a szolidaritáshoz."

Ragaszkodni kell Európához, az esélyek egyenlőségéhez, és ahhoz, hogy soha egyetlen hatalom sem azonosíthatja magát az országgal" - mondta a főpolgármester, hozzátéve, soha egyelten hatalom sem sorolhatja önös érdekeit a köz érdekei elé.

"Ne engedjünk Eörsi István oly sokszor félrevitt reményeiből, mert ezek a mi legszebb reményeink is" - hangoztatta Karácsony Gergely.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy Eörsi István soha nem hagyta kétségek között az olvasóit: lehetőséget és morált mutatott fel, formát és tartalmat adott a szabadság gondolatának. '56 hőse, '56 elmesélője életében és munkásságában '56 hagyományának képviselője volt - jelentette ki.

Gy. Németh Erzsébet azt mondta: ma nemcsak egy emléktábla avatásán vesznek részt, hanem azért vannak ott, hogy vállalják Eörsi István küldetését: "folytassuk a szabadság kiteljesítését és az elnyomásmentes Magyarország akarását". Budapest után Magyarországnak is a szabadság, a nyitottság országának és az egymást támogató magyarok közösségének kell lennie - tette hozzá.

Eörsi István emléktábláját egykori lakhelyén, a Belgrád rakpart 27. szám alatti ház falán helyzeték el.

Az emléktábla avatásán Eörsi István hozzátartozói is részt vettek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!