Olasz és észt film nyerte az 1. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál fődíjait

Kultúra, 2020.11.18

Az olasz Riccardo Salvetti Rwanda című filmje nyerte az 1. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál fődíját, a legjobb játékfilm pedig az észt Moonika Siimets The Little Comrade című alkotása lett.

Az 1. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivált az eredeti tervek szerint a pápai Petőfi Moziban tartották volna meg, a járványügyi korlátozások miatt azonban végül online rendezték meg november 12. és 16 között - tájékoztatták az MTI-t a szervezők.

Mint közölték, a Nemzeti Filmintézet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia és Pápa város támogatásával megrendezett fesztiválon harminc alkotás versenyzett hat kategóriában (játékfilm, dokumentumfilm, rövid játékfilm, rövid dokumentumfilm, kísérleti film és animációs film). A zsűribe Árpa Attila, Győri Márk, Kovács Claudia és Zámbori Soma kapott meghívást.

A fesztivál fődíját Andrew Laszlo-díjnak nevezték el a pápai születésű, világhírű operatőr emlékére; az 1000 euróval járó elismerés első nyertese az olasz Riccardo Salvetti új, de már világszerte népszerű alkotása, a Rwanda. A megrendítő, drámai film két olasz önkéntes gyermekmentőnek a ruandai tömegmészárlás idején végzett munkájáról szól - méltatta a fődíjast a közlemény.

A legjobb film díját az elsőfilmes észt rendező, Moonika Siimets The Little Comrade című munkája kapta, amely a szovjet megszállás idején játszódik. Ugyanezen film gyermekszereplője, Helena Maria Reisner nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat.

Több díjat nyert a The Fisherman's Diary (rendező: Enah Johnscott, Kamerun) és a Third Wife (rendező: Ash Mayfair, Vietnam) is.

Magyar film, Balog Zoltán Ernő Faces (Tekintetek) című alkotása kapta a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat.

A nyertes alkotások teljes listája a fesztivál honlapján (http://pihff.com) olvasható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!