Olasz gasztronómiai világhét a tudatos táplálkozás jegyében

Kultúra, 2019.11.16

A tudatos táplálkozás és az ízléskultúra a téma a 4. Olasz gasztronómiai világhéten, amelynek keretében kóstolókkal, szemináriumokkal, filmvetítésekkel és egyéb programokkal népszerűsítik az olasz konyhát hétfőtől Magyarországon is.

Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete szombaton, egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta: ezekben a napokban a világ minden olasz nagykövetsége megrendezi a gasztronómiai programot, amely a biodiverzitás és a fenntartható mezőgazdaság témáit zászlajára tűző, 2015-ös Milánói Világkiállítás üzenetét viszi tovább.

Hozzáfűzte, a rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az úgynevezett mediterrán diéta előnyeire, hiszen az olasz étkezés kiválóan illeszkedik a mai kornak az egészséges táplálkozás melletti és a túlsúlyosság elleni küzdelméhez.

Ehhez természetesen fontosak a minőségi alapanyagok - jegyezte meg a nagykövet, hozzátéve: az idei világhéten a rizottó, a pármai sonka, a parmezán, a modenai balzsamecet, az extra szűz olívaolaj és az olasz bor lesz a "főszereplő".

Massimo Rustico kiemelte, hogy a legfrissebb Michelin-kalauz 374 olasz éttermet díjazott csillaggal, közülük 11-et hárommal, ami mutatja az olasz gasztronómia magas minőségét.

A világhét idei magyarországi díszvendége Cristina Bowerman Michelin-csillagos séf, aki 2013-ban az év női séfje volt Olaszországban, ő a rizottó titkairól tart mesterkurzust, az ikonikus olasz ételt ezúttal valtellinai bresaolával (marhasonka), cetarai szardellával, pecorino sajttal és naranccsal ízesítve.

Cristina Bowerman arról szólt, hogy Olaszországban 174-fajta rizst termesztenek, ezek közül mégis keveset ismer a világ.

A minőségi olasz rizs mellett a rizottó másik titka, hogy nem egy receptről van szó, hanem egy sajátos technikáról - hangsúlyozta, hozzátéve: valódi rizottó csak frissen készülhet.

A világhéten kóstolóval egybekötött mesterkurzusokon mutatkozik be Budapesten három olasz vendéglátóipari iskola, megismertetve a látogatókat Puglia, Chianti és Lazio gasztronómiájával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!