Once/ Egyszer. címmel mutat be musicalt a Madách Színház

Kultúra, 2019.04.02

Once/ Egyszer. címmel mutat be musicalt a Madách Színház szeptemberben. A darab, amelynek különlegessége, hogy a szereplők maguk alkotják a zenekart is, Szirtes Tamás rendezésében, non-replica változatban lesz látható.

Szirtes Tamás igazgató a produkció keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Once című musical John Carney azonos című, 2007-es filmje nyomán készült, a színpadi változatot 2011-ben Enda Walsh írta. A darab világszerte nagy sikert aratott, számos díjat elnyert.

A rendező szerint a musical számos újdonságot hozott a zenés színház műfajába, az egyik az a különleges követelményrendszer, amelyet egy színház társulata elé állít. Az előadás szereplői ugyanis zenélnek: a darab egy színházban kezdődik, ahol egy zenekar készülődik, innen indul ki és ide tér vissza a történet.

Mint mondta, a hangszeres tudást igénylő darab szereplőválogatása hosszú folyamat volt, az ország minden sarkából érkeztek művészek.

Hozzátette: a darab abban is különbözik a legtöbb musicaltől, hogy nem egy "nagy színes mesét", hanem hétköznapi, emberi történetet mutat be, ugyanakkor egy olyan történetet, amely az életben egyszer esik meg az emberrel - erre utal a cím is.

A történet főhőse egy dublini utcazenész, aki éppen az álmait készül feladni, amikor egy gyönyörű, fiatal cseh lány egyszerre mély érdeklődést mutat a fiú szerelmes dalai iránt, és pozitív személyisége új perspektívát ad a zenésznek. Kölcsönös vonzalmukat beárnyékolják a múlt lezáratlan szerelmei, ez a valószerűtlen kapcsolat mégis mélyebbnek és összetettebbnek bizonyul egy átlagos románcnál.

Mint Szirtes Tamás megjegyezte, a darab próbaidőszaka hosszabb lesz a szokásosnál, a próbák már elkezdődtek, a bemutatót szeptember 20-án és 21-én tartják.

A musicalben a Fiút Dolhai Attila és Zöld Csaba, a Lányt Gubik Petra, Simon Boglárka és Tompos Kátya játssza váltott szereposztásban. Az előadás díszletét Khell Zsolt, a jelmezeket Rományi Nóra tervezi, koreográfusa Tihanyi Ákos.

Kocsák Tibor zenei vezető kiemelte, hogy a zenész számára is különleges műről van szó, amely visszaadja a hitét a muzsikálásban, az emberi hangban, szóban, gondolatban. Olyan darab, amelyet jó érzés nemcsak előadni, de próbálni is.

A produkció ismertetője szerint, ahogy a film, úgy a musical zenéjét és szövegét is Glen Hansard és Markéta Irglová írta, és szerepel benne Falling Slowly című daluk, amellyel 2008-ban az Oscar-díjat is elnyerték a legjobb eredeti betétdal kategóriában. A darabot 2011-ben a New York Theatre Workshopon mutatták be, 2012-ben debütált a Broadway-n, 2014-ben Londonban.

A darabban, amelyet Bárány Ferenc és Puller István fordításában tűznek műsorra, a főszereplők mellett Békefi Viktória/ Szemerédi Bernadett, Balog Tímea/ Pethő Dorottya, Fehér Adrienn/ Sáfár Mónika, Csuha Lajos/ Fillár István, Barát Attila/ Lőrincz Sándor, Magyar Attila/Sándor Dávid, Borsányi Dániel/ Sánta László, Krausz Gergő/ Mező Zoltán, Csintalan Márk/ Scheich Dávid, Némedi Árpád, Borbély Brigitta és Vincze Katalin játszik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!