Online formában rendezik meg az MKE 52. Vándorgyűlését

Kultúra, 2021.07.06

Nemzedékek szolgálatában: 2020-2021. Kihívás, kreativitás, könyvtár címmel online rendezi meg a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) 52. vándorgyűlését csütörtökön és pénteken.

A Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és az MKE Pest Megyei Szervezete partnerségével megvalósuló rendezvény minden eseménye követhető lesz a virtuális térben - írták a szervezők az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben.

A vándorgyűlés témaválasztása jelzi, hogy a könyvtárak és a könyvtárosok jelentős értékeket őriznek, amelyeket a változó időkben különféle módon, a technikai lehetőségeket kihasználva igyekeznek megtartani és rendelkezésre bocsátani. A nemzedékek szolgálatának másik vetülete, hogy az egymást követő generációk tudás- és ízlésvilága, érdeklődési köre, felkészültsége folyamatosan változik, amire rugalmasan kell reflektálnia a könyvtári szolgáltatásoknak. Ez tapasztalható volt az elmúlt másfél évben, amikor a könyvtárak új szerepben jelentek meg, és számos innovatív szolgáltatást indítottak - áll a közleményben.

Az MKE 52. Vándorgyűlésén a külföldi vendégekkel és a határon túli magyar kollégákkal együtt csaknem hétszáz szakember vesz részt a szakma minden területéről. A kétnapos programsorozat nyitónapján többek között előadást tart Glória Pérez-Salmerón, a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) korábbi elnöke és Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója.

A rendezvényen csaknem száz szakmai előadással, workshoppal várják a szervezők a résztvevőket a legaktuálisabb és legfontosabb könyvtárszakmai kérdéskörökben, kiegészítve számos érdekes kulturális és szabadidős programmal - áll a közleményben.

A konferencián díjakat, kitüntetéseket is átadnak, köztük a Fitz József-könyvdíjat, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete-emlékérmet, Az Év Fiatal Könyvtárosa-díjat, a Füzéki István-emlékérmet és a Kertész Gyula-díjat.

A vándorgyűlés minden programján ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

A rendezvény fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap. További információ a programokról a https://vandorgyules.oszk.hu címen érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!