Online rendezik a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált

Kultúra, 2020.10.10

Online rendezik november 2. és 7. között a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivált, amelyen a fiatal művészek és formációk mellett a V4 országok nemzetközi hírű gitárművészeit is hallhatja a közönség.

Az idei fesztivál közeli értékeinkre koncentrál, azokra a művészekre, akiket előadói kvalitásai, életpályája, technikai tudása a legnagyobbak közé sorol, de akiket kevésbé ismernek itthon. Fellép Pavel Steidl Csehországból, Marcin Dylla Lengyelországból, Karol Samuelcik Szlovákiából, Magyarországot Csáki András képviseli a színpadon. A négy művész koncertjét szeptemberben rögzítették a Zeneakadémia Nagytermében az őszi lezárások előtt - közölték a szervezők az MTI-vel.

A programban fiatal művészek és formációk is bemutatkoznak, a koncerteket az adott országban rögzítették közvetlenül a fesztivál előtti hetekben. Csehországból Hedvika és Dominika Svendova szólógitár - gitár/fuvola duójának koncertjét és Petra Polackova szólógitár estjét teszik elérhetővé a fesztivál látogatói számára, Lengyelországból Jagoda Swidzinska szólógitár estjét, valamint Andrzej Grygier szólógitár estjét tekinthetik meg az érdeklődők, míg Magyarországról Sidoo Zsombor szólógitár estjét és a Tritonus Gitártrió formációját hallgathatja meg a közönség.

A Közel egymáshoz mottóval nyíló Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál teljes programja az online térben érhető el, jegyvásárlás után tekinthetők meg adott időben - pár órás ráhagyással - a koncertek.

Az Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Zeneakadémia tanszékvezető tanára által hét éve életre hívott rangos fesztivál a klasszikus gitárzenét helyezte a középpontba, bemutatva a hangszernek és irodalmának sokoldalúságát és kiemelkedő művészeit. A fesztiválon az elmúlt években is olyan neves előadók léptek fel, mint David Russell, Paul O'Dette vagy Manuel Barrueco, Roberto Aussel, Costas Cotsiolis Margarita Escarpa, Pablo Marquez és Ricardo Gallén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!