TV műsor

Online rendezik meg a 15. Digiporáma Fesztivált Békéscsabán

Kultúra, 2020.11.20

A járványhelyzet miatt online rendezik meg a a 15. Digiporáma Fesztivált Békéscsabán a Lencsési Közösségi Házban szombaton - tájékoztatta az intézmény vezetője csütörtökön az MTI-t.

Takács Péter elmondta, idén 18 pályázó 26 alkotása érkezett be a Márvány Fotóműhellyel közösen meghirdetett felhívásra. Érkezett alkotás egyebek mellett Kalocsáról, Monorról, Ceglédről, a fővárosból, Gyöngyösről, Szolnokról, ketten Felvidékről pályáztak.

A kiírás évek óta nem változott: elektronikus adathordózóra rögzített fotósorozatok megjelenítését kérték zenei aláfestéssel vagy anélkül, amelyek időtartama az öt percet nem haladja meg. Egy szerző két alkotást küldhet be, szabadon választott témakörben.

A beérkezett pályamunkákat ezúttal online vetítésen, szombaton 10 órától mutatják be, a közvetítés a https://www.twitch.tv/digiporama oldalon lesz követhető. A helyezés három tagú szakmai zsűri (Szabó Márta és Dobóczky Zsolt fotóművészek, valamint Széplaki Máté televíziós szerkesztő) döntése alapján dől el, a dobogós helyezettek 40, 30 és 20 ezer; a Lencsési Közösségi Ház különdíjasa 15 ezer forintos vásárlási utalványban részesül - mondta Takács Péter.

A diaporáma technika a hetvenes évek kedvelt "műfaja volt". Az analóg korszakban a fotók zenés bemutatása több diavetítővel, szalagos vagy kazettás magnetofonnal, úgynevezett diaporáma módszerrel történt. A kézi vezérlés nagy gyakorlatot igényelt és sok hibalehetőséggel járt. A digitális korszak új technológiákat, új lehetőségeket, új szoftvereket hozott, a képek áttűnése lényegesen megváltozott, ezeket már pontosan lehetett illeszteni a zene ritmusához, több kép- és hangsávval lehetett dolgozni. Így született meg a digiporáma.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!