Online rendezik meg idén az Országos Rajzfilmünnepet

Kultúra, 2020.10.31

Online rendezik meg idén november 13. és 15. között a VIII. Országos Rajzfilmünnepet, amely kétszáz filmet tűz műsorára.    

Az idei eseményt a https://bit.ly/3kuKBWz videómegosztón lehet követni - közölte a programot szervező KEDD Animációs Stúdió az MTI-vel.

Mint írják, a stúdió országszerte csaknem100 helyszín közreműködésével szervezi meg az eseményt, amelyre 31 filmes blokkal készülnek.

Olyan klasszikusokat is láthat a közönség, mint a Vizipók-csodapók, a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda, de szerepelnek a programban a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról és a Cigánymesék sorozat epizódjai is.

Az utóbbi évek legnagyobb kedvencei közül egyebek mellett a Bogyó és Babóca, a Kuflik, a Borka és a varázsruha, a Detti és Drót, a Hajótöröttek és a Boxi történeteivel találkozhatnak a nézők. A sorozatok mellett egészestés - új és klasszikus - rajzfilmeket is műsorra tűznek.

Kortárs magyar animációs műhelyek és egyetemek - a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapesti Metropolitan Egyetem - válogatásaiban a jövő nagy rajzfilmesei mutatkoznak be.

Egy másik válogatásban a filmfesztiválok - a Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál - legjobb (best of) alkotásai szerepelnek: a Hortobágyi darumese, a Szuper malac és Űrpatkány, valamint a Kipp-kopp a hóban című animációk.

Mind ezek mellett a nézők ízelítőt kapnak az idei év legfrissebb sorozataiból: a Naszreddin Hodzsa meséi, a Mitch-Match és a híres magyar élsportolók gyerekkorát feldolgozó Cserebogarak néhány epizódját mutatják be.

Az idei kínálatból minden korosztály talál kedvére valót: az óvodások játszva tanulhatnak a Dúdolóval, a Magyar csaták sorozattal az iskolások visszautazhatnak a múltba; a szülők és a nagyszülők pedig újra átélhetik gyerekkorukat a Pityke vagy a Mikrobi című rajzfilmsorozatok epizódjaival.

A VIII. Országos Rajzfilmünnep Rofusz Ferenc életműve előtt tiszteleg a Légy című Oscar-díjas rajzfilmje bemutatójának negyvenedik évfordulója alkalmából. A háromnapos rendezvény a nagysikerű rövidfilm mellett műsorára tűzi egyebek mellett az Egy év Hoppifalván, a Ticket és Az utolsó vacsora című alkotásokat is.

Mint írják, az online Rajzfilmünnep különlegessége, hogy a szervezők betekintést nyújt a leglelkesebb települések, intézmények életébe is. Az általuk küldött felvételek saját, egyedi YouTube-csatornán lesznek elérhetők.

A felvételek között szerepel kiállításbemutató Szolnokról, kultúrséták a Téten, a Siklósi Várfesztivál izgalmas pillanatai, bábelőadás Újszászról, néptáncos flashmob Felsőtárkányból, valamint Luca napi boszorkányságok és koncert.

A részletes program a www.rajzfilmunnep.hu oldalon érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!