Örmény hagyományok elevenednek meg a szentendrei Skanzenben

Kultúra, 2023.08.04

Örmények Erdélyben címmel az örmény kultúra és gasztronómia kerül fókuszba a szentendrei Skanzen Erdély tájegységében augusztus 12-én - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A látogatók betekintést nyerhetnek az Erdélybe települt örménység szokásaiba, ízvilágába, táncaiba, zenéjébe és az örmény emberek életébe.

A 13 órakor kezdődő eseményt Czárán István, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke nyitja meg. Az Erdély épületegyüttes főterén a Kortárs&Balett Tánccsoport előadása után gasztronómiai bemutatón vehetnek részt az érdeklődők, ahol a tradicionális örmény étel, az angadzsabur leves elkészítésébe pillanthatnak bele.

Ezt követően örmény dalokat énekel a NUR zenekar, az örmény irodalomról pedig Távol az Araráttól címmel Várady Mária, az ANI - Budavári Örmény Színház vezetője tart előadást. Az Urartu Örmény Színház táncosai népviselet-bemutatót tartanak, 18 órától zenél a balkáni dallamokat játszó Nevetek zenekar, majd táncház következik a Bekecs zenekarral.

Az erdélyi örmények eredetét, városi szokásait Az örmény kultúra 1001 szála és formája című ideiglenes tárlat mellett Szegedy-Kloska Tamás kurátor és Fabók Dávid, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ szerkesztőjének tematikus sétái mutatják be a Skanzen Erdély tájegységében.

Ezen a napon híres örmény származású magyarokkal és örmény eredetű szavainkkal is megismerkedhetnek a látogatók. A kézműves foglalkozásokon pedig örmény egyházi viseletbe öltözött vörös köpenyes bábut, örmény nemesi családi címert és tányérdíszeket készíthetnek az érdeklődők. A Korzó Kávéházban jellegzetes örmény ételekkel várják a látogatókat.

Az esemény támogatói és résztvevői az Örmény Kulturális Központ, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ és az Urartu Örmény Színház.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!