Örökségi hétvégét rendeznek Budapesten

Kultúra, 2018.12.14

Örökségi hétvégét tart szombaton és vasárnap a Pro Urbe Civil Európai Fórum Ausztria és a visegrádi négyek országainak építészeti örökségéről, neves nemzetközi szakértők részvételével a budapesti Károly-palotában.

A Visegrád és Bécs - Építészeti örökségünkről, Közép-Európában című rendezvény kezdeményezője a Budapest Világörökségéért Alapítvány, együttműködésben a Budapesti Történeti Múzeummal és a Petőfi Irodalmi Múzeummal - közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

A konferencián bemutatják azt az online fórumot, amely Európa lakosságának teremt felületet a városi épített örökségről folytatott párbeszédek és viták elindítására.

Mint írták, a város a jövőre irányuló, megőrzött, hosszú múlt és jelen találkozóhelye, amelyet legkézenfekvőbben a városi építészeti örökség tükröz számunkra. Ennek a szellemiségében tartják meg a konferenciát, amelyen Marosi Ernő akadémikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzor emeritusa többek között a műemléki terv- és fotótárak 18-19. századi létrejöttéről számol be.

A konferencián szó lesz továbbá a selmecbányai barokk kálvária helyreállításáról, a néprajz és a modernitás szerepéről Medgyaszay István építészetében, a zürichi ETH egyetemről érkező Moravánszky Ákos professzor előadásában. Az érdeklődők előadást hallgathatnak meg a modern Prága felépítéséről is. A szombati programot a bécsi Iparművészeti Egyetemről érkező Bruno Maldoner Bécs városképe - Fenyegetések és lehetőségek című előadása zárja. Másnap, vasárnap Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója mutatja be a Budavári Palota történetét 1686-tól egészen napjainkig, majd ritkán látott enteriőrök megtekintésével zárul a program.

Az Örökség hétvége eseményein a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, utóbbi a [email protected] e-mail-címen vagy a www.prourbe.org oldalon tehető meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!