TV műsor

Országos Könyvtári Napok - Csaknem 300 program Békés megyében

Kultúra, 2017.10.02

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz 31 Békés megyei intézmény csatlakozott, amelyek csaknem 300 programmal népszerűsítik a könyvtárhasználatot és az olvasást október 2. és 8. között - mondta a Békés Megyei Könyvtárban tartott hétfői sajtótájékoztatón az intézmény igazgatója.

Rakonczás Szilvia kifejtette, a rendezvényt több mint tíz éve szervezik országosan több mint kétezer könyvtárban, mintegy hétezer programot valósítanak meg ezalatt. A könyvtárak többsége ezen a héten beiratkozási kedvezményekkel várja az olvasókat és a késedelmi díjakat is elengedik. Az idei rendezvény mottója a Csak tiszta forrásból szlogen, ennek apropóján a békéscsabai megyei könyvtárban csütörtökön az Alföldvíz Zrt. szakemberei a vízről tartanak előadást és vízzel koccintanak majd az érdeklődőkkel - tette hozzá.

Lukoviczki Anna, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese kifejtette, egyebek mellett Benkő László íróval, Belső Nóra pszichiáterrel és Takács Bencével, az M5 kulturális csatorna műsorvezetőjével szerveznek találkozót. A Bartók Béla Vegyeskar koncertjével Kodály Zoltánra emlékeznek, vasárnap pedig helyismereti kirándulást szerveznek a sarkadi városi könyvtárba, Gesztre és a biharugrai halastavakhoz.

A hét kiemelt napja szombat lesz, amikor a VIII. Könyvtári Éjszakát rendezik meg, amelynek Spanyolország lesz a témája - mondta Szarka Judit, a könyvtár munkatársa. A spanyol festészetről lesz előadás, spanyol verseket szavalnak a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészei, spanyol ételek és italok kóstolójával várják a vendégeket, spanyol filmeket vetítenek és egy flamenco estet is szerveznek.

Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárban egyebek mellett Tokaji Tamás helyi művész első verseskötetét mutatják be, a zene világnapja alkalmából egy kamarakoncertet szerveznek, ahol a vízzel kapcsolatos témák zenei megjelenését helyezik a középpontba. Pénteken a népszerű gyermek- és ifjúsági íróval, Berg Judittal szerveznek találkozót.

Buzai Csaba igazgató elmondta, idén is megszervezik a "Ments könyvet!" sorozatot, amely során 100 könyvet választanak ki, amelyeket az elmúlt tíz évben nem kölcsönzött ki senki és amelyeket így selejtezésre szánnak. Az akció minden évben sikeres, a könyvek 60-70 százalékát ki szokták ilyenkor venni - jelentette ki.

Hévizi Róbert, a kondorosi Dérczy Ferenc Könyvtár vezetője elmondta: bábelőadással, könyvtárhasználati vetélkedővel, kézműves gyerekfoglalkozással várják a fiatalokat, a második világháborúról író helyi szerzővel, Pillár Csabával szerveznek író-olvasó találkozót és lesz egy előadás az online adatbázisok helytörténeti vagy családfakutatással kapcsolatos használatáról.

Mezőkovácsházán helytörténeti előadással, népmesei vetélkedővel várják az érdeklődőket. Szerdán Arany Jánosra emlékeznek, pénteken pedig Vass Virággal, a Nők Lapja korábbi főszerkesztőjével beszélgetnek - mondta Albertus László könyvtárigazgató.

Gyulán Gazda József A Golgota útján című regényét mutatják be, megemlékeznek Sinka István költő-író születésének 120. évfordulójáról. Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója elmondta: szerdán hirdetik ki a február óta tartó Nagy Olvasási Kihívás elnevezésű játékuk eredményét. Februárban indították a játékot, csaknem hatvanan vállalták, hogy szeptember végéig legalább 25 könyvet elolvasnak és azt igazolják. Huszonnyolcan teljesítették a vállalást, közülük hárman gyerekek.

A részletes programkínálat az osszefogas.kjmk.hu weboldalon tekinthető meg.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!