Orvostudományi, oktatási és sportügyi megállapodásokat kötött Kásler Miklós tokiói látogatásán

Kultúra, 2019.05.22

Orvostudományi, oktatási és sportügyi együttműködési megállapodásokat kötött Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere háromnapos tokiói munkalátogatásán. Erről a miniszter számolt be szerdán telefonon az MTI-nek.

A miniszter tárgyalt a japán egészségügyi, munkaügyi, és szociális, valamint az oktatási, kulturális, sport-, tudományos és technológiai minisztérium tárcavezetőivel, és több területen megállapodott velük a magyar-japán együttműködés kiszélesítéséről. Mint mondta, partnereivel örömmel állapították meg, hogy az utóbbi években rendkívül gyorsan fejlődtek a kétoldalú kapcsolatok. Kásler Miklós megjegyezte, hogy a két ország 150 évvel ezelőtt vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot.

Kásler Miklós abban állapodott meg a japán orvosi kutatási és fejlesztési központ vezetésével és az illetékes miniszterrel, hogy Magyarország továbbra is támogatja a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramon keresztül japán diákok magyarországi tanulmányait. Erősíteni fogják a magyar nyelv oktatását a japán egyetemeken, Magyarország pedig a japán nyelvét a magyarországiakon. Megállapodtak a ritka betegségek közös kutatásában, valamint genomikai és proteomikai közös kutatásokat is fognak végezni. A sport területén a két ország közösen készül a tokiói olimpiára. Japán lehetőséget biztosít a legkülönbözőbb sportágak magyar atlétáinak arra, hogy a szigetországban készüljenek fel az eseményre - mondta.

Kiemelt kulturális év a mostani Magyarországon és Japánban is. A közös kulturális események részeként a Magyarországon is nagyon jól ismert Kobajasi Kenicsiró japán karmester és a MÁV Szimfonikus Zenekara bemutatott egy teljesen új zeneművet, amely japán és magyar népzenei motívumokat ötvözött "gyönyörű" egységbe - jelentette ki a miniszter. Kobajasi a magyar kormány felkérésére komponálta meg a zeneművet - tette hozzá. A nagysikerű koncerten - amelyen Kodály, Bartók és Brahms művei is elhangzottak - jelen volt a japán trónörökös, Akisino herceg és családja is. A koncert előtt Kásler Miklóst családi körben fogadta a trónörökös, aki felelevenítette neki Magyarországon szerzett kellemes emlékeit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!