Ősbemutatóra készül a zalaegerszegi Griff Bábszínház

Kultúra, 2019.03.21

Március 30-án ősbemutatóként kerül színre Nyúl Karcsi a Vizslaparkban című előadás a zalaegerszegi Griff Bábszínházban. A készülő előadás nyílt próbáján, a bábszínházi világnapon, csütörtökön gyermekek találkozhattak az alkotókkal és bepillantást nyerhettek a kulisszatitkokba.

A világnaphoz kapcsolódó zalaegerszegi rendezvénysorozatot a Harag György Társulat Brighella Bábtagozatának vendégjátéka színesítette: a szatmárnémeti társulat Michael Andreas Helmuth Ende német meseíró művéből készült Mese a tálról és a kanálról című bábjátékot mutatta be a zalai megyeszékhelyen - közölte a csütörtöki programismertető sajtótájékoztatón Bartal Kiss Rita művészeti vezető.

A március végén műsorra kerülő ősbemutatóról Kolozsi Angéla rendező elmondta: a bábszínházi adaptáció Turbuly Lilla Rudi és Baltazár című írása nyomán készült. A szerző a hajléktalan ember és a nyúl barátságáról szóló mesében valós történetet dolgozott fel: egy budapesti közösség befogadta és a Károlyi-kertben külön ketrecet alakított ki egy húsvét után utcára tett kisnyúlnak. A kisállat emlékére a Károlyi-kertben szobrot állítottak, a ketrecébe pedig egy másik nyuszit költöztettek - idézte fel a történetet Kolozsi Angéla.

Hozzáfűzte: a Rudi és Baltazár című meséből írt bábszínházi szövegkönyvhöz Turbuly Lilla zalaegerszegi helyszínt, a Vizslaparkot választotta. A történet szereplői - a parkőr, az elfoglalt anyuka és a kisfia, a kislány, a nyugdíjas néni a kutyájával és egy hajlaktalan ember - a parkban találkoznak. Új fordulatot hoz a történetükben, amikor megtalálják az elárvult kisnyulat. A közös gondoskodás, Nyúl Karcsi befogadása és pátyolgatása feloldja a szereplők közt lévő feszültséget, és ha nem is kötnek egymással barátságot, közelebb hozza az embereket egymáshoz - fogalmazta meg a rendező. Kitért arra is, hogy a kisállat a Károlyi-kerti "elődjére" reflektálva kapta a Karcsi nevet.

A bábszínházi produkció keretét élőjáték adja, a szereplők a Vizslaparkba érkező új nyuszinak mesélik el Nyúl Karcsi történetét. A "mesélő-jeleneteket" Bartal Kiss Rita tervei alapján készült bábokkal játsszák: az arcok kicsinyített másai a személyes tárgyakra - a kisfiú hátizsákjára, a kislány iskolatáskájára, a néni gurulós bevásárlószatyrára - kerülnek. A díszletet három pad és sok-sok színesre festett doboz alkotja, az évszakok változását a dobozokra festett természeti képek cseréjével jelzik.

A darab zeneszerzője Csernák Samu, a szerepeket Duna Orsolya, Csepregi Napsugár, B. Szolnok Ágnes, Szilinyi Arnold és Matola Norbert játssza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!