Összefogott több száz német kulturális intézmény a jobboldali populizmus ellen

Kultúra, 2018.11.09

Összefogott több száz német kulturális intézmény a jobboldali populizmus ellen, nyilatkozatukat pénteken tették közzé Berlinben.

A sokak nyilatkozata (Erklärung der Vielen) szerint a művészet és a művészet intézményei "nyitott terek", ahol sok különböző érdek találkozik. Ezek a terek pedig csak akkor tudnak működni, ha "mindenkiről szólnak".

Ennek a felfogásnak a képviselői a "jobboldali populizmus" támadása alatt állnak, csoportosulásaik és pártjaik "megzavarnak rendezvényeket, bele akarnak szólni repertoárokba, elvitatják a művészet szabadságát és a kultúra renacionalizálására törekednek" - tették hozzá.

A "megvető bánásmódjuk" a menekülésre kényszerülő emberekkel, az elkötelezett művészekkel és minden másként gondolkodóval leleplezi, hogy mit tennének a társadalommal, ha a hatalmi viszonyok a javukra változnának - olvasható a nyilatkozatban.

A csatlakozó intézmények vállalják, hogy a társadalom demokratikus irányú fejlesztésének jegyében "felvilágosító, kritikus párbeszédet" kezdenek közönségükkel és közreműködőikkel a jobboldali populisták "stratégiáiról" és nem biztosítanak fórumot a "népnemzeti propagandának". Vállalják azt is, hogy védekeznek mindazon "illegitim" kísérletekkel szemben, amelyekkel a "jobboldali nacionalisták" megpróbálják saját céljaikra felhasználni a kulturális rendezvényeket és szolidárisak lesznek azokkal az emberekkel, akiket "a szélsőjobboldali politika egyre inkább kiszorít a társadalom peremére".

Az összefogás jelképe a kihűlés ellen védő, arany színű izotermiás sürgősségi mentőtakaró, amelyet mások mellett közúti balesetek áldozatai és hajótöröttek ápolására használnak. A szabályok szerint ezt a jelképet be kell építeni az intézmény arculatába, a nyilatkozatot pedig ki kell függeszteni a bejáratnál, az előtérben vagy más, jól látható helyen. A tervek szerint helyi megmozdulásokat, 2019 májusában pedig országos demonstrációkat is tartanak majd.

Német hírportálok beszámolói szerint a kezdeményezés bemutatóján hangsúlyozták, hogy főleg a kisebb településeken érezhető a jobboldali populista törekvések erősödése, elhárításukhoz pedig összefogás kell. "Mától nem vagyunk egyedül, mától sokan vagyunk" - mondta Berndt Schmidt, a berlini Friedrichstadt-Palast revüszínház igazgatója. Hozzátette, hogy náluk bombariadó is volt már a szélsőjobboldal elleni fellépésének következményeképpen.

A nyilatkozathoz országszerte csaknem 300 intézmény csatlakozott, köztük a német nyelvterület legrangosabb színházai között számon tartott Berliner Ensemble, a 2001 óta működő berlini Clubcommission, amely mintegy 200 klubot - éjszakai zenés szórakozóhelyet - fog össze német fővárosban, a leghíresebb fotóművészeti galériák közé tartozó C/O Berlin, a drezdai Semperoper operaház, a wuppertali Pina Bausch táncszínház és a hamburgi Elbphilharmonie koncertpalota.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!