Pécsi alpolgármester: csak a hősöknek és a mártíroknak van igazuk

Kultúra, 2018.11.04

Csak a hősöknek és a mártíroknak van igazuk, életük és haláluk irányjelző, mérték a magyar haza és függetlenség megvédésében - jelentette ki Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármestere vasárnap a baranyai megyeszékhely önkormányzatának az 1956-os forradalom leverése 62. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésén.

Őri László a szabadságharc leveréséről és az azt követő megtorlásokról szólva azt hangsúlyozta: akkor a "törvény nevében törvénytelen ítéletek születtek", amelyek következtében százakat akasztottak fel, ezreket vertek agyon és kínoztak halálra, tízezreket börtönöztek be és százezrek hagyták el az országot.

"A halottak nem beszéltek, a megkínzottak, a megnyomorítottak, a megzsaroltak pedig nem beszélhettek. A mindennapi félelem, rettegés, a túlélés ösztöne hallgatást parancsolt" - fogalmazott. Hozzátette: ebből a hallgatásból építették fel Kádár, Biszku, Apró Antal és társaik a múlt börtönfalait, amit a kommunista diktatúra erőszakszervezete rácsozott be (...) "a törvény nevében".

Rámutatott: a múlt nem a törvény, hanem az igazság nevében követeli a jogait, ezért kötelességünk újra és újra áttörni a hallgatás falát.

Az igazság nevében ma elmondhatjuk vádbeszédünket "a hazaárulók és hamis hazafiak ellen" - mondta, majd a jelenhez kapcsolódva úgy folytatta: felelősnek tartja mindazokat, akik ma is képesek arra, hogy idegen érdekeket szolgálva elárulják Magyarországot. Azokat "akik a politika és a média fegyverével (...) idegen érdekekből támadják hazánkat, akik Tavares- és Sargentini-jelentéseket támogatnak", akik "állásfoglalásért inkább Strasbourghoz fordulnak, mintsem az alaptörvényhez".

Őri László szerint felelősek azok is, akik a jelenben "művészetüket, tehetségüket, tudásukat arra használják, hogy a magyar kultúrát, szellemi kincseinket és keresztény hitünket devalválják".

"Csak a hősöknek és a mártíroknak van igazuk, életük és haláluk mindent elmond, ez az irányjelző, ez a mérték számunkra" az előttünk álló időszakban. "Megvédeni a magyar hazát, megvédeni Magyarország függetlenségét" - hangoztatta.

Az eseményen a pécsi és a Baranya Megyei Önkormányzat, az 1956-os, illetve recski szervezetek, a Jobbik és az MSZP helyi szervezeteinek képviselői helyezték el az emlékezés virágait az Aradi vértanúk útján található 1956-os kopjafánál. Szintén koszorút helyezett el a megemlékezésen Keresztes László Lóránt, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Hohn Krisztina, a párt országgyűlési képviselője.

Az eseményt követően a megemlékezők fáklyákkal indultak el a Széchenyi térre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!