Pénteken kezdődik az észt zenei hét

Kultúra, 2018.11.21

Pénteken kezdődik az Észt Zenei Hét elnevezésű programsorozat Budapesten, az Észt Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulóját ünneplő jubileumi év zárásaként.

Arvo Pärt művei szólalnak meg az Észt Filharmónia Kamarakórusa és a Tallinni Kamarazenekar előadásában Tonu Kaljuste vezényletével pénteken a Zeneakadémián. November 28-án a Müpa Üvegtermében a Mari Kalkun Duó ad koncertet.

November 29-én a Peedu Kass Momentum lép fel az Opus Jazz Clubban, Peedu Kass észt nagybőgős szerzeményei Kristjan Randalu közreműködésével szólalnak meg. Randalu egyik kiemelt fellépője lesz a jövő évi Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is, ahol az Egy kiállítás képei című Muszorgszkij-műből készült saját átiratát adja elő Dave Liebman közreműködésével.

A Tormis Quartet november 30-án szintén az Opusban lép színpadra, Tormis népdalfeldolgozásai dzsesszesítve hangoznak el Kadri Voorand és Liisi Koikson, valamint gitáros kísérőik, Jaak Sooäär és Paul Daniel előadásában.

Veljo Tormis műveit gondolta újra a kóruséneklés műfaját megújító Csíkszerda kórus, december 3-án a Három Hollóban részletek hangzanak el A világ teremtése című műsorukból. A koncert előtt az érdeklődők megtekinthetik Az újra meglelt dal című, Veljo Tormisról szóló 20 perces portréfilmet is.

Az Észt Zenei Hét alatt a Három Hollóban látható lesz az Arvo Pärt, az ismeretlen ismerős című kiállítás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!