Péntektől látogatható Lesznai Anna és Zoób Kati közös tárlata Kecskeméten

Kultúra, 2019.09.12

Péntektől látogatható a Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati divattervező száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyíló tárlat a kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén - közölte az intézmény kommunikációs menedzsere az MTI-vel.

Török Katalin emlékeztetett arra, hogy Zoób Kati 2018 tavaszán mutatta be haute couture kollekcióját, amelyben a Szamárbőr királyfi című mese szimbólumai jelennek meg. A gyűjtemény megalkotásában a divattervezőt Lesznai Anna életműve is inspirálta, így a bemutatott ruhák reflektálnak a Lesznai-életmű nagyobb tematikus egységeire.

A múzeum munkatársa kiemelte, hogy a Cifrapalotában megrendezett kiállításon Lesznai Anna életművének különböző műfajai egymásba szövődnek: mesék és versek az illusztrációkkal és az iparművészeti tervekkel. A tárlat installációjában szavakkal, szövegekkel, textilekkel, szövetekkel, óriásnyomatokkal, tapétákkal és vetítéssel "játszanak", így teremtve izgalmas és inspiráló látványt. A modern technika engedi összeolvadni a két különböző korban létrejött életművet, akár a textiltervek ruhákra vagy egymásra vetítésével is - tette hozzá.

Zoób Kati és Lesznai Anna munkásságának megismertetésén túl a kiállítás két történelmi kor és két család múltjába is bepillantást enged. Fotókkal és szövegrészletekkel idézik fel Lesznai Anna életútját, elsőként a felvidéki Alsókörtvélyest, azt a közeget, amely természeti világszemléletének alapját, írásainak és képzőművészeti munkáinak kimeríthetetlen ihlető forrását jelentette.

Zoób Kati pedig a nagymamája történetén keresztül mutatkozik be és tárja fel azt a világot, amely tervezői munkásságának gyökereit jelenti: azt a jövőbe mutató hagyományt, amely számára a harmóniát jeleníti meg - fogalmazott Török Katalin.

Az év végéig látogatható kecskeméti tárlaton bemutatott műtárgyak a Petőfi Irodalmi Múzeumból, a hatvani Hatvany Lajos Múzeumból, valamint köz- és magángyűjteményekből származnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!