Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben, kiállítás Kecskeméten

Kultúra, 2022.11.19

Megnyílt a Petőfi költészete a kortárs képző- és iparművészetben című kiállítás a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota kiállítóhelyén szombat délután.

Gyergyádesz László, a múzeum osztályvezetője, a kiállítás kurátora elmondta: a kecskeméti múzeum felhívása nyomán mintegy 350 alkotással, illetve sorozattal pályáztak a hazai és a határon túli magyar alkotók. Az ítészek végül összesen 113 alkotó 123 művét, sorozatát javasolták kiállítani és a katalógusban megjelentetni. A művészettörténész kiemelte: a tárlat hangsúlyozottan tartalmi alapú, ugyanis a Petőfi Sándor arcképét megjelenítő művekkel szemben ma is aránytalanul kevés a művészetének tartalmi oldalával, gondolataival, költői képeivel foglalkozó alkotás. Ezt az űrt szeretnék - legalább jelképes mértékben - betölteni a kiállítással. Hangsúlyozta: felhívásukkal arra kívánták ösztönözni a kortárs művészeti élet legjobbjait, hogy Petőfi költészetének tartalmi elemeiben - mint a szerelem, a boldogság keresése, a hősi halál, a nemzet, a személyes szabadság, a költő feladatai, a vátesz felelőssége, a családi idill utáni vágy, a jók és a gonoszok harca, a népmesei hagyományok, a szülőföld vagy éppen az emberiség gondjai - mélyedjenek el, és jelenítsék meg képző- és iparművészeti alkotásokban, teret adva a szubjektív értelmezéseknek, korunk vizuális nyelvezetének is. Illetve már kész ilyen alkotásokat kerestek Gyergyádesz László elmondta: Kecskemét város díját Damó István grafikusművész és Lisányi Endre képzőművész vehette át, míg a zsűri "Minek nevezzelek?"-díját Székely Móri Márta festőművésznek, Pittmann Zsófi és A. Varga Imre képzőművészeknek ítélték oda.

A zsűri tagjai voltak: Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zománcművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nem akadémikus köztestületi tagja; Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályvezetője; Kelecsényi Csilla Ferenczy Noémi-díjas textilművész, az MMA rendes tagja; Osztényi Éva Gizella művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum főmuzeológusa; Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Képzőművészeti Tagozatának elnöke, az MMA nem akadémikus köztestületi tagja. A tervek szerint január végén megjelentetik a kiállítás katalógusát, sőt a tárlat egy virtuális változatát is - a művészek műleírásaival, versrészletekkel - az intézmény honlapján. Továbbá a kiállítás szerves részeként, múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek. Ennek egyik eleme a Múzsám: Petőfi címmel hamarosan megjelenő, és mindenki számára megvásárolható munkafüzet lesz. A kiadványban számos - színes képekkel illusztrált - feladat vár az általános iskolába járó diákokra, közepén kivehető melléklettel, amely többségében a kiállításban megtekinthető műalkotásokból válogatott matricákat tartalmaz. A kiállítás 2023. június 4-ig, csütörtöktől vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható, kivéve december 19-e és január 30-a között, amikor a Cifrapalota zárva tart.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!