Petőfi Kulturális Ügynökség: nyílt nap a könnyűzenei pályázatokról

Kultúra, 2021.09.20

Nyílt napot tartott hétfőn a Petőfi Kulturális Ügynökség a múlt héten kiírt pályázatairól, amelyek összesen 1,3 milliárd forint értékben nyújtanak támogatást a hazai és határon túli magyar könnyűzenének.

"Örömet jelent, hogy a könnyűzenei stratégia valóságot öltött és megindulnak a pályázatok a szakma támogatására. Dinamizálni szeretnénk a magyar könnyűzenét, a pénzügyi segítségben a produkciók minden résztvevője részesül a zeneszerzőtől a zenészen, a hangmérnökön át a roadokig, szállítókig, vizuális tervezőkig" - mondta Horváth László, a kilenc tagú szakmai kollégium elnöke, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett, 1,3 milliárd forintos pályázati csomagba tartozó felhívások a hazai és határon túli magyar előadók, könnyűzenei, világzenei és jazzegyüttesek, klubok, rendezvényhelyszínek, kiadók, zenei produkciós szervezetek, ügynökségek, zenei irodák és technikai szakemberek támogatását célozzák.

A hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott workshop résztvevői a pályázati lehetőségektől kaptak bővebb tájékoztatást. Horváth László kiemelte: ezt az is indokolta, hogy a határidő szűk, a pályázatokat október 1-jéig lehet benyújtani. Hozzátette: bár az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő felületét eddig is sokan használták a különböző pályázatokon, a mostani kiírás mégis mérföldkőnek számít.

"A szakma nagyon várta ezeket a lehetőségeket, hiszen a könnyűzene támogatásáról kormányhatározat született. Kedvező a mostani helyzet, hiszen a közép-európai térség más országaiban nem áll rendelkezésre ekkora összeg ilyen célokra" - szögezte le Horváth László.

Dénes Adél, a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei igazgatója, a kollégium tagja arról beszélt az MTI-nek: a hazai könnyűzene felé dobott mentőöv összeállításakor a legfontosabb szempont az volt, hogy minél gyorsabban és összehangoltabban, minél komplexebb segítséget tudjanak adni a színtér valamennyi szereplője számára.

"A most kiírt három pályázattal nagyon sok tevékenységi kört támogatunk, a promóciótól a stúdiófelvételen át a turnészervezésig, a gitártechnikusoktól a menedzsmenteken és a kiadókon át a szólóelőadókig, együttesekig és klubszervezőkig. Az év hátralévő részében további pályázatok, valamint szakmai rendezvények várhatók, amelyek a szakma további szegmenseit szólítják meg" - mondta Dénes Adél.

A könnyűzenei, világzenei és jazzprodukciók létrehozásának támogatására meghirdetett Legyen öröm a zene című pályázat célja, hogy a hazai és határon túli magyar előadók, rendezvényhelyszínek és technikai szakemberek számára lehetővé tegye a kulturális élet újraindítását célzó programban való részvételt. A pályázóknak egy eddig be nem mutatott könnyűzenei, világzenei és jazzprodukciót kell megvalósítani klubban vagy koncerthelyszínen. A támogatás legalább 75 százalékát az előadók honoráriumára kell fordítani, a nyílt pályázat keretösszege 400 millió forint.

A magyar zenei menedzserek és zeneipari szervezetek tevékenységeinek támogatása című pályázat célja azon könnyűzenei, világzenei és jazzipari szereplők, kiadók, zenei produkciós szervezetek, ügynökségek, zenei irodák segítése, amelyek alapvetően és igazoltan több előadó menedzselésével foglalkoznak. Az előadók támogatására, új művek, produkciók, kreatív tartalmak létrehozására 700 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre.

A Kárpát-medence zenei közösségi hálózata című pályázat célja, hogy legalább három helyszínen, minimum három magyar előadó bevonásával turnészerű produkciók jöjjenek létre, amelyek hosszabb távon elősegítik a hazai és határon túli könnyűzenei, világzenei és jazzkoncertek lebonyolítására alkalmas helyszínek és piaci szereplők Kárpát-medencei szintű közösségének kiépítését. A nyílt pályázat keretösszege 200 millió forint.

A Petőfi Kulturális Ügynökség pályázati kiírásai a www.kultura.hu weboldalon érhetőek el, a pályázatok benyújtására az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (EPER) van lehetőség.

A szakmai kollégiumban Horváth László és Dénes Adél mellett Both Miklós zeneszerző, előadóművész, népzenegyűjtő; Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló kollégium elnöke, a HammerWorld magazin alapítója; ifj. Csoóri Sándor zenész, zeneszerző; Gőz László zenész, tanár, a Budapest Music Center alapítója; Mező Misi zenész, a Magna Cum Laude zenekar frontembere; Muraközy Péter, az NKA Könnyűzenei kollégium elnöke, az Akvárium és az Expresszó Klub üzemeltetője, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője kapott helyet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!