Polgármester: a debreceni Csokonai Fórum a magyar kultúra új szentélye

Kultúra, 2022.08.23

A kedd este átadott debreceni Csokonai Fórumot a magyar kultúra új szentélyének nevezte a város polgármestere.

Papp László (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott, az új színház felavatásával az értékteremtés és értékőrzés mellett a jövőbe vetett hitet is kifejezik, azt, hogy hisznek a kultúra, a művészet megtartó és nemzetet összetartó erejében.

Hisznek abban, hogy a színjátszás, az irodalom, a zene és a tánc olyan nemzeti és egyetemes értékeket képesek teremteni, megőrizni és közvetíteni, amelyek nélkül nem lehet minőségi életet élni, sőt egyáltalán létezni - mondta a polgármester.

Papp László szólt arról is, hogy a Csokonai Fórum ugyan fiatal, de hosszú története van, hiszen az épület megvásárlásáról Kósa Lajos akkori polgármester javaslatára döntött az általa vezetett közgyűlés, a befejezésről pedig már a jelenlegi városvezetés gondoskodott.

A megvalósuláshoz széleskörű összefogásra volt szükség, a városi szándék mellett elengedhetetlen volt a megyei közgyűlés, az országgyűlési képviselők és a kormány, valamint a Bihar Megyei Tanács támogatása - tette hozzá.

Kiemelte, mindennek köszönhetően az ország megmodernebb teátrumával gazdagodott a régió, amely a tervek szerint valódi regionális színházzá válik. Olyan szellemi műhellyé, amely tovább gazdagítja a határon átnyúló már eddig is erős kulturális kapcsolatokat, lehetőséget biztosít az anyaországi mellett a határon túli magyar és más nemzetiségű társulatok bemutatkozására, valamint a modern, kortárs színjátszás értékeinek felvonultatására.

Az épületet a megnyitón Kocsis Fülöp, a hajdúdorogi főegyházmegye érsek-metropolitája, Palánki Ferenc, debreceni-nyíregyházi megyéspüspök és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke áldotta meg.

A korábban Latinovits Színházként emlegetett Csokonai Fórum majdnem hatmilliárd forintból csaknem három év alatt jött létre. A színház kilencezer négyzetméteres terében három multifunkcionális, akadálymentesített színházi tér található: a 350 fős Latinovits Zoltán terem, a 150 fős Kóti Árpád terem, valamint egy a színházi produkciók befogadására is alkalmas étterem.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!