Programkavalkáddal készülnek a Göcsejt népszerűsítő rendezvénysorozatra

Kultúra, 2021.05.25

A Göcsej Civil Társaság július 9. és 18. között dombérozásra invitálja a látogatókat. A rendezvénysorozatra koncertekkel, kiállításokkal, kézműves foglalkozásokkal készülnek, a szervezett túraútvonalakon pedig a tájegység természeti kincseit, növény és állatvilágát, épített örökségét fedezhetik fel a résztvevők.

A göcseji dombérozó célja, hogy a turisták megismerjék a tájegységet, a göcseji falvak hagyományait és értékeit - mondta el az MTI-nek Magai Ágota, a program ötletgazdája.

A dombérozó nyitányaként július 8-án a barabásszegi turista-pihenőhelynél zenés estet rendeznek, a rendezvénysorozatot július 10-én, a göcseji aratónapon nyitják meg Nován.

Gombosszegen Bor Gábor és Gyerák Petra nyitott portával várja a látogatókat, akik a borzderesszarvasmarha-telepen a friss alapanyagból készült tejeskávét is megkóstolhatják.

Nagylengyelben, a Kis-Göcseji Kincsesházban július 11-től lesz látogatható a premontrei rend történetét dokumentáló, kiállítás, a Göcsej értékeiből összeállított helytörténeti tárlat pedig a dombérozó ideje alatt lesz megtekinthető.

A Balázsfai-hegyen, a Sümegi család pincéjénél néptánccsoportok lépnek fel élő népzenei kísérettel, a dombérozás július 14-én népdal- és nótaesttel folytatódik.

Petrikeresztúron, a tájház környékén szerveznek gyermekfoglalkozásokat és akusztikus koncertet, Becsvölgyén a református templomban a zalaegerszegi gitársuli növendékei adnak koncertet.

Július 16-án és 17-én Hottón, a faluház környékén a debreceni, győri, pécsi bábosok vendégjátékát tekintheti meg a közönség, lesz fénylabirintus kalandjáték, a kecskeméti Tekergő Tér ügyességi játékokra hívja a felnőtteket és a gyermekeket. Szilvágyon, a Nagy-hegyen a pincemúzeum lesz látogatható, Zalaszentgyörgyön a göcseji lakodalmas hagyományt elevenítik fel.

Bakon a kistermelők egyesülete és az önkormányzat közös szakmai rendezvénye a szőlőtermesztésről, a borászatról, a korszerű növényvédelemről szól. Szentkozmadombján a göcseji növénytermesztési technológiákat ismerhetik meg, Rádiházán pedig a híres ménesbe is ellátogathatnak a turisták.

Gellénházán sportolásra nyílik lehetőség; a strandon vizesjátékokat, úszóversenyt és vízilabda-mérkőzéseket szerveznek, a tekepályán pedig tekebajnokságot. A Zalai Tekergők Kerékpáros Sport és Túra Egyesület szervezésben Becsvölgyéről 18 kilométeres éjszakai gyalogos túra indul. A résztvevők várhatóan másnap hajnalban érnek majd célba, a biciklisek pedig 60 kilométeres kerékpárútra indulhatnak - sorolta a programokat Magai Ágota.

Az V. Göcseji Dombérozó szinte naponta új programokkal, helyszínekkel bővül, új elemekkel egészül ki, hiszen mind több település szeretne részt venni a térséget népszerűsítő programsorozatban - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!