Rendezvénysorozattal ünnepli jubileumát a Kós Károly Egyesülés

Kultúra, 2019.09.30

Országszerte rendezvényekkel ünnepli fennállásának 30. évfordulóját a Kós Károly Egyesülés (KKE).

Az organikus építészeket tömörítő KKE programsorozata szabadtéri kiállítással kezdődött vasárnap a Pál-völgyi-barlangnál. A november 20-ig tartó rendezvénysorozat kapcsolódik a Héttorony Fesztivál eseményeihez is - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Jánosi János Ybl díja építész, a nyitó rendezvény kurátora, az egyesülés feladatáról szólva felidézte: Makovecz Imre úgy fogalmazott a KKE 20. jubileumi évfordulóján, hogy az építészet embernyelvét vissza kell tudni állítani, hogy a szent tér újra szent teret és "az építészet az Archék Tektonikáját jelentse". Az egyesülés tagjai fontosnak tartják, hogy az ember jól érezze magát az épületekben.

Mint mondta, a programsorozat keretében a közönség megismerheti azt a munkát, amit az egyesülés harminc éve végez.

Ismertetése szerint az egyesülés Makovecz Vándoriskolájának történetét és jelenét bemutató tárlat mellett a KKE elmúlt 30 évének építészeti és kivitelezői tapasztalataiból is nyitnak kiállítást.

A Kárpát-medencei organikus építészetről és a KKE történetéről a határon átívelő programsorozat keretében tárlatot rendeznek Kassán és Csíkszeredán és Lendván is.

Ismertetése szerint a Héttorony Fesztivál zárónapján, november 20-án, ami Makovecz Imre születésnapja is egyben, a Pesti Vigadóban építészeti konferenciát és ünnepi kiállítást szerveznek.

A KKE jubileumi országos rendezvénysorozata keretében lesznek programok Kakasdon, Zalaszentlászlón, Szigetváron, Neszmélyen, Csengeren, Százhalombattán és Makón is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!