Rendezvénysorozattal ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját a Kós Károly Egyesülés

Kultúra, 2019.09.27

Rendezvénysorozattal ünnepli országszerte megalakulásának 30. évfordulóját a Makovecz Imre által alapított Kós Károly Egyesülés; az ünnepi eseménysorozat szabad téri kiállítással veszi kezdetét vasárnap a Pál-völgyi-barlangnál.

Jánosi János építész az MTI-nek elmondta: a nyitórendezvény keretében a Pál-völgyi-barlang katlanjában szabadtéri installációkat helyeznek el. Tizenkét plakáton egy-egy képen jelenik meg a magyar népművészet, a századfordulós építészet, az antropozófia, a gótikus, az egyiptomi és az ősépítészet, közöttük pedig az egyesülés tagjainak több mint 70 friss munkája lesz látható fotó és rajz formájában.

A megnyitón levél formájú beton tipegőket is elhelyeznek az egyesülés tagjainak gondolataival, üzeneteivel. Este pedig fényfestés lesz, amely az egyesülés épületeit festi fel animáció formájában a sziklafalra - sorolta a megnyitó programját az építész.

A november 20-ig tartó rendezvénysorozat kapcsolódik a Héttorony Fesztivál eseményeihez. A fesztivál építészeti programjait az egyesülés elmúlt 30 évének bemutatása adja: a zenei rendezvények előtt, kiállításokon, kamarakiállításokon lesz látható az egyesülés munkája 12 helyszínen a határokon túl is. Kisebb kamaratárlatokon és beszélgetéseken bemutatják az egyesülés tevékenységét: a vándoriskolát, az Országépítő című folyóiratot vagy a főépítészi tevékenységet. Mint mondta, a kiállításokon és a beszélgetéseken a történeti áttekintés mellett nagy hangsúlyt kap a jövő is.

Az évfordulós rendezvénysorozat november 20-ai záróeseményét a Budai Vigadóban tartják egész napos építészeti konferenciával és ünnepi kiállítással, valamint a Makovecz Imre Alapítvánnyal közösen átadják a Makovecz Imre-díjat is - mondta Jánosi János építész.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!