Retrospektív kiállítással emlékezik Hantai Simonra a Louis Vuitton Alapítvány Párizsban

Kultúra, 2022.05.17

Születésének centenáriuma alkalmából, retrospektív kiállítással emlékezik meg a világhírű magyar festőművészről, Hantai Simonról a Louis Vuitton Alapítvány. Párizsban, az alapítvány székházában szerdától látható tárlat a festőművész 1957 és 2000 között készült munkáit mutatja be.

A több mint 130 művet felvonultató tárlat kiindulópontja Centre Pompidou gyűjteményéből Hantai Simon ikonikus Écriture rose című, több mint 4 méteres festménye, amely képzőművészeti és eszmei értéke mellett szélesebb körben azzal vált ismertté, hogy Emmanuel Macron francia elnök irodájának falát díszíti - tájékoztatta a Kálmán Makláry Fine Arts galéria az MTI-t kedden. A szervezők a galéria tulajdonosától, Makláry Kálmántól is kölcsönöztek képet.

Mint írják, a centenáriumi tárlaton emellett kiállítják az úgynevezett pliage (hajtogatás, gyűrés) technikával készült nagyméretű műveket felvonultató sorozatot is. A különböző sorozat darabjai: Mariale, Catamurons, Panses, Meun, Étude, Blancs, Tabula, Sérigraphies és Laissées nevet viselik. Láthatók lesznek a festő utolsó munkái is, amelyeket Major Kamill festőművésszel közösen alkottak.

Hantai művei mellett olyan világhírű alkotók munkáit is láthatja a közönség, akik meghatározóak voltak a magyar származású festő művészi fejlődésében. Így Jackson Pollock, Henri Matisse, valamint Michel Parmentier és Daniel Buren művei is szerepelnek a centenáriumi kiállításon, amely augusztus 28-ig látogatható Párizsban.

A tájékoztató szerint Hantai Simon műveiből Magyarországon elsőként 2014-ben a Ludwig Múzeumban rendeztek retrospektív tárlatot. 2019-ben az Ybl Budai Kreatív Ház adott otthont Hantai alkotásainak, mint írják, a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában minden évben egyéni illetve csoportos kiállításon láthatja a világhírű alkotó műveit a magyar közönség.

Hantai Simon Bián született sváb családban, a budapesti Képzőművészeti Főiskola növendékeként az itáliai freskófestészet, Csontváry és Bonnard művei, első párizsi éveiben pedig a klasszikus avantgárd, különösen a szürrealisták, Ernst, Miró és Matta képei hatottak festészetére. 1948 őszén telepedett le Párizsban, ma pedig már a 2. világháború utáni Franciaország legjelentősebb művészei között tartják számon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!