Révész László László-emlékkiállítás nyílik a Képzőművészeti Egyetemen

Kultúra, 2022.10.04

Maradjon köztünk címmel dolgozza fel Révész László László festő, performer, díszlettervező és forgatókönyvíró művészetpedagógiai tevékenységét a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) október 7-én nyíló kiállítás.

Révész László László 2009-től tavaly bekövetkezett haláláig oktatott az MKE-n. A nemzetközileg is elismert művész a festő tanszék osztályvezető mestere, egyetemi docense, doktori témavezetője is volt - olvasható az egyetem MTI-hez eljuttatott közleményében.

A tárlat az életmű fontos részét képező oktatói tevékenységet mutatja be. Elsősorban arra keresi a választ, hogy Révész László László nyitott, performatív látásmódú közegéből a művészhallgatók milyen alkotói jellemzőkkel kerültek ki.

A kiállítás az életmű kiemelt darabjainak és a művész oktatással kapcsolatos feljegyzéseinek bemutatása mellett a korábbi tanítványok visszaemlékezéseire is épít. Így a bemutatón láthatók lesznek azok az interjúk is, amelyben a képzőművész korábbi diákjai, osztályának tagjai idézik fel Révész alkotói hozzáállását az általa adott feladatokon keresztül. A kiállítás bemutatja az osztályközösségek filmhez, videóhoz való viszonyát, és a művészetfelfogással, művészszereppel kapcsolatos intézményi szocializációt is.

A hiánypótló kezdeményezés alulról szerveződve, az egykori kollégáktól és hallgatóktól indult.

A december 17-ig látható bemutató kurátora Czene Márta, Dorsánszki Adrienn, Szabó Attila képzőművészek és Salamon Júlia kulturális munkás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!