Simon Keenlyside brit bariton koncertjével indul októberben az Operaház Sztárestek zongorával című új sorozata

Kultúra, 2022.10.07

(MTI) - Simon Keenlyside brit bariton Malcolm Martineau skót zongoraművész kíséretében lép fel az Operaház világhírű operaénekesek bensőséges hangulatú ária- és dalestjeiből indított sorozatának nyitóestjén, október 16-án Budapesten, az Eiffel Műhelyházban.

Schubert, Debussy, Duparc, Poulenc és Fauré művei mellett Vaughan Williams Öt misztikus dala is felcsendül Simon Keenlyside áriaestjén - tájékoztatta a Magyar Állami Operaház az MTI-t pénteken.

A kétszeres Gramophone-díjas brit bariton mintegy 35 éves pályafutása alatt fellépett szinte minden kontinens jelentős dalszínházban, Londontól Tokióig, New Yorktól Sydneyig.

Simon Keenlyside Malcolm Martineau skót zongoraművész kíséretében lép a közönség elé. Az összeszokott előadópáros több évtizede ad közös dalesteket, Brahms, Schubert, Schumann és Richard Strauss dalaiból három lemezük jelent meg. Martineau emellett több vezető énekest kísér zongorán, munkásságáért 2016-ban a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé avatták.

Október 30-án, a sorozat következő állomásán Ildar Abdrazakov orosz operaénekes ad koncertet a Magyar Állami Operaházban. Műsoron Csajkovszkij, Glinka és Rahmanyinov dalai mellett Mozart-, Rossini- és Verdi-áriák is szerepelnek.

Ildar Abdrazakov, a nemzetközi operaélet egyik legfoglalkoztatottabb basszistája, akinek a Maria Callas Nemzetközi Televíziós Énekverseny hozta meg a nemzetközi ismertséget, 2001-ben a milánói Scalában is bemutatkozhatott. Azóta a világ szinte minden vezető operaházában sikerrel szerepelt, opera-, dal- és oratóriuménekesi produkcióit számos felvétel őrzi.

Ildar Abdrazakov budapesti estjén zenei partnere a georgiai (grúz) Mzia Bachtouridze zongoraművész lesz, aki csaknem három évtizede dolgozik a milánói Scala korrepetitoraként, és ebben a minőségében a kortárs operaélet szinte mindegyik kiválóságával dolgozott együtt.

Mzia Bachtouridze a Sztárestek zongorával sorozatban Ramón Vargas mexikói tenort is kíséri majd zongorán jövő év január 29-én.

A sorozata részeként lép fel még november 20-án, Waltraud Meier a legendás Wagner-díva és az ígéretes fiatal bariton, Samuel Hasselhorn, akiket Joseph Breinl német művész kísér majd zongorán.

A sorozatot Julija Lezsnyeva koncertje zárja 2023. június 4-én, az orosz szoprán Pavel Nersessian zongoraművésszel közösen lép fel - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!