Sisi piperetükre a májusi Hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban

Kultúra, 2022.05.23

Sisi piperetükre a májusi Hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM), a gyümölcsfából készült, gazdagon díszített ezüst műtárgyat kedden mutatták be.

Sisi piperetükre a májusi Hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban Az 1872 után készülhetett piperetükör tetején a királyné monogramja fölött a császári korona is látható. A tükröt, valamint Sisi kesztyűjét egy németországi árverésen vásárolták - mondta el L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a Hónap kincse - Sisi piperetükre című kamaratárlat sajtótájékoztatóján kedden Budapesten. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte: a MNM műtárgybővítési programjának köszönhetően májusban Erzsébet királyné ezüstkeretű piperetükre kerül a középpontba. Emlékeztetett: I. Ferenc József magyar király felesége, Erzsébet királyné már életében is legenda volt. Nagy gondot fordított a magyar történelem, az irodalom, az ország megismerésére, nyelvtudását is szorgalmasan gyarapította, és ha kellett, képviselte a magyar érdekeket. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a magyar kormány stratégiai jelentőségű ágazatként tekint a kultúrára és az ehhez kapcsolódó turizmusra. Kiemelte, egy nemzet akkor tud igazán kiteljesedni, ha látszik, hogy mélyre eresztette a gyökereit, ha múzeumokat kezd építeni, ha új kulturális tereket hoz létre. Felidézte: a magyar nemzet a legerősebb gyökeret a reformkorban és az azt követő, Trianonig tartó időszakban eresztette.

Ma ennek az országépítő korszaknak a második reneszánszát éljük - mutatott rá a kormányszóvivő, hozzátéve: itt zajlik a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházása, a Liget-projekt, amelynek keretében vasárnap adták át az új Néprajzi Múzeumot. A MNM Széchényi-termében egy hónapig látható piperetükör a bécsi udvar egyik elismert szállítója, Josef Carl Klinkosch (1822-1888) jegyeit viseli, aki a 19. század közepének egyik legfontosabb ötvösmanufaktúráját vezette. A cégnek 1869-ben lett egyedüli tulajdonosa, ekkortól használta az ezen a tükrön is látható mesterjelzést. A tükör valamely császári birtok ceremoniális hálószobájában állhatott, Erzsébet királyné bécsi, hofburgbeli lakosztályában ma is látható az az egyszerűbb kivitelű készlet, amely a királyné napi szépségrutinját szolgálhatta. A gyönyörűen megmunkált ezüstkeretű tükröt a múlt évben vásárolta az MNM egy müncheni árverésen.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Sisi piperetükre a májusi Hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban Sisi piperetükre a májusi Hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban Sisi piperetükre a májusi Hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban Sisi piperetükre a májusi Hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban Sisi piperetükre a májusi Hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!