Sokkal jobb hely Szaúd-Arábia a magyar festőnő szerint, mint ahogyan itthon elképzeljük

Kultúra, 2021.09.17

Bernadett nyolc évig élt és alkotott a közel-keleti országban. Mi jut eszünkbe Szaúd-Arábiáról? Sokak szerint igazán zárt ország, pedig egy magyar művész számára ott nyílt csak meg igazán a világ.

Bernadett Lesz-Müllek Bernadett nyolc évet töltött a Közel-Keleten, ahol volt ideje a festészeti technikákkal kísérletezni.

„Soha nem találkoztam annyi izgalmas emberrel és olyan emberi történetekkel, mint Szaúd-Arábiában. A spektrum a királyi palotától a rakétatámadásig terjed” – mondja Lesz-Müllek Bernadett, aki férje munkája révén az energetikai szektor és az olajipar képviselőivel is megismerkedett.

A művészettörténészt és festőnőt kislány korától kezdve érdekli a képzőművészet: már hatéves korában ismert magyar művészektől tanult rajzolni, festeni. Tinédzserként a kortárs művészeti kiállítások rendszeres szereplője volt, aki nem egy díjat is hazavihetett. 2013-ban férjével együtt költözött a Szaúd-Arábiai Királyságba, ahol teljes mértékben a festői karrierjére koncentrálhatott.

A művész több művészeti show-n képviseltette magát, így szerepelt többek közt a 2019-es Dhahran Art Show-n is, ahol az egyik alkotása első helyezést ért el. Itt, Dhahran városában alapította meg a Lesz-Müllek Art független művészeti stúdiót is, 2019-ben.

„Szaúd-Arábiáról az európai emberben sokféle kép él. A sztereotípiával szemben nem minden szaúdi lakik palotában, rendkívüli gazdagságban, hanem a társadalom minden rétege megtalálható itt is. Egy másik tévhit szerint a szaúdiak törzsi körülmények között élnek a sivatagban, és műveltség tekintetében elmaradnak a nyugatiaktól. Valójában a szaúdi középosztály műveltsége vetekszik a nyugati emberével” – mondja.

A festőnőnek a magyarok megítélését illetően is szerencséje volt: szimpatikus, baráti népnek tartanak bennünket. A neme miatt sem érte hátrányos megkülönböztetés. Mint mondja, a szaúdi nők élete távolról sem olyan, mint ahogy a nyugati világban elképzeljük: 

„A korombeli lányok szaúd-arábiai, illetve nyugati főiskolákon és egyetemeken tanultak, csajos partikat tartottak és a legdivatosabb designer ruhákat hordták. Büszkék a hagyományaikra, ugyanakkor nyitottak a különböző kultúrákra és a művészetekre, sőt, az ifjúság az önkifejezésen túl sokszor kitörési pontként is tekint rájuk, így rengeteg kiváló fiatal művésszel volt szerencsém megismerkedni. ”

Az ideális festmény nem hivalkodó

Bernadett festészetét befolyásolta, hogy az iszlámban tilos, azaz „haram” az emberábrázolás, illetve a női arcok és alakok megjelenítése. Az ő műveiben is a növényi motívumok, a geometrikus formák, a nonfiguratív ábrázolások kerültek előtérbe. A mai napig vegyes technikával dolgozik, imád kísérletezni a különféle anyagokkal, így alkoholos és akril alapú festékkel, pigmentekkel, resinekkel is.

„Mindig foglalkoztatott a színekkel, a formákkal és a textúrákkal való játék. Látva a piaci rést és az igényeket, én is ebbe az irányba indultam” – mondja a művész, aki 2021-ben stúdiójával együtt hazaköltözött Budapestre, így akár személyesen is megtekinthetjük havonta változó festménykollekcióját.

Bernadett hazatérése óta is úgy találja, nem is olyan nagy a különbség a közel-keleti és a közép-európai ízlés közt. Általános vélemény, hogy az ideális festmény nem hivalkodó, inkább tükrözi a megrendelő kifinomult ízlésvilágát.   

„Az ügyfélköröm meglehetősen sokszínű. Megtalálhatóak benne diplomaták, vállalati felsővezetők, modern kozmopoliták és stílusos családanyák is” – mondja a művész, aki ma már budapesti stúdiójában készít egyedi alkotásokat:

„Számomra a festészet az önkifejezés legfőbb módja: a művészeti dimenzióban az érzéseim életre kelnek és a vásznon megtestesülnek. ”

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!