Stuttgartban látható a Petőfi Irodalmi Múzeum gasztronómiáról szóló tárlata

Kultúra, 2019.10.18

A stuttgarti Magyar Kulturális Intézet a Petőfi Irodalmi Múzeum Írói fogások - terítéken az irodalom című kiállítását mutatja be Stuttgart városi fesztiválja keretében október 19-én, szombaton.

A sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát olyan kiemelt témákon keresztül mutatják be, mint az evés és a szakralitás vagy az ételek és a nemzeti identitás viszonya - olvasható a Petőfi Irodalmi Múzeum MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint írják, az étel élvezete és az evésben rejlő erotika, de akár furcsaságok bekebelezése is gyakran bukkan fel az irodalmi szövegekben. A kiállításon az írói relikviáknak egy sajátos, korábban aligha látható válogatását tálalják: klasszikus és kortárs írók konyhai eszközei, edények, tányérok, evőeszközök, poharak sokaságát tekinthetik meg a látogatók.

A kiállításon német nyelvre fordított magyar irodalmi szövegek segítségével reflektálnak napjaink gasztro-őrületére, megmutatják, hogy nemcsak az evés öröme vagy az étel hiánya az örök jelenség, de a róla való beszéd is.

A kiállítást B. Szabó Dezső, a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet igazgatója nyitja meg, aki Szilágyi Judit főmuzeológus, kurátorral beszélgetve mutatja be a kiállított tárgyakat és a tárlat koncepcióját.

Az intézetben szombat este a Dr. Peller Jazz Band ad koncertet. A kiállítás december 13-ig tekinthető meg.

A tárlatot a tervek szerint Bécsben és Berlinben is bemutatják a következő évben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!