Szabó Magda műveiből szerveznek előadást vasárnap a Várkert Bazárban

Kultúra, 2021.10.01

Szabó Magda műveiből szerveznek előadást vasárnap a Várkert Bazárban, a Szelíden és szilárdan című programon a résztvevők megismerhetik az írónő életét, kivételes pályaívét, gyermekkorát, szüleihez fűződő kapcsolatát, házasságát, valamint íróvá érését - írták a szervezők az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Az előadás során megelevenedik Szabó Magda anyai nagyszüleinek családja, az édesanyja, Jablonczay Lenke, az édesapja, Szabó Elek, Cili, a különleges testvér, Szobotka Tibor, az imádott férje és nem utolsó sorban életének legfontosabb helyszíne, Debrecen. Felvillan Kumacs és természetesen végig jelen van Szabó Magda gyermekként, serdülő leányként, szerelmesként, barátként és özvegyként. Az előadás Daragics Éva közreműködésével jött létre. Az írónő szerepében Gajdó Delinke színművész lesz látható.

Szabó Magda (1917-2007) Kossuth-díjas költő, író, műfordító Debrecenben született. A Dóczy Leánynevelő Intézetben érettségizett 1935-ben, majd 1940-ben a Debreceni Egyetemen kapott latin-magyar szakos diplomát. Az eredetileg költőként induló Szabó Magda 1958 után regény- és drámaíróként vált ismertté. A Freskó és Az őz című regények hozták meg számára az országos ismertséget. Ettől fogva szabadfoglalkozású íróként élt. Számos önéletrajzi ihletésű regényt írt, az Ókút, a Régimódi történet és a Für Elise saját és szülei gyermekkorát, valamint a 20. század elejének Debrecenjét mutatja be. Sok írása foglalkozik női sorsokkal és kapcsolataikkal, például A Danaida vagy a Pilátus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!