Száz éve először nyílt magánalapítású művészeti múzeum Bukarestben

Kultúra, 2018.10.10

Csaknem száz éve először alapítottak magánmúzeumot Bukarestben, és több évtizede először nyílt kiállítóhely egy kifejezetten erre a célra kialakított új épületben a román fővárosban.

A Kortárs Művészeti Múzeum (Muzeul de Arta Recenta - MARe) elsősorban az utóbbi fél évszázad román képzőművészetének bemutatására vállalkozik a bukaresti Rózsa-dombnak számító Primaverii (Tavasz) negyedben, egy újonnan elkészült, labirintusszerű, ablak nélküli szűk folyosókat korszerű kiállítóterekkel ötvöző ötszintes épületben.

Az egykori Ceausescu-rezidencia közelében található, 1200 négyzetméternyi kiállítási területtel rendelkező kulturális intézmény építészetileg is szervesen kapcsolódik a kommunista múlthoz: az épület annak az 1939-ből származó villának a helyén áll, amelyet a sztálinista korszak rettegett ideológusa, Ana Pauker román külügyminiszter használt, a múzeum építői pedig megőrizték az alapozás egyes részeit, köztük az alagsorban kialakított bunkert, amelyből hangszigetelt nézőteret alakítottak ki.

A MARe első két szintjén állandó tárlat kapott helyet Korlátolt felelősségű stilisztikai változatosság címmel, amelyet román képzőművészek 1965 - a kommunista rezsim kulturális "nyitása" - után készült, "tűrt" vagy "támogatott" kategóriába tartozó alkotásait mutatja be.

"A MARe kritikai betekintést nyújt abba, milyen kockázatokat vállaltak, milyen sikereket értek el és milyen kompromisszumokat kötöttek a kommunista diktatúra idején, illetve az annak 1989-es bukása utáni években alkotó román művészek" - idézte a Mediafax hírügynökség Erwin Kesler múzeumigazgatót, aki évek óta gondozza és az ország számos városában kiállította a MARe fő mecénásának számító Roger Akoury libanoni üzletember műgyűjteményét.

A további szinteken a Mennyország a pokolban című, húsz román képzőművész vallásos témájú alkotásait bemutató időszakos tárlat kapott helyet. Bár a MARe elsősorban a román kortárs művészet megismertetését célozza, évente három elismert külföldi művészt is meghívnak kiállítani. Elsőként Jeff Wall kanadai fotóművész munkásságából nyújtanak ízelítőt a bukaresti közönség számára: a MEN című kiállítás 2019. január 28-ig látható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!