Szent István királyról és a koordinátageometriáról is szó lesz az M5 keddi oktatási műsorában

Kultúra, 2020.04.06

Szent István királyról, a koordinátageometriáról és Az ember tragédiájáról is szó lesz az M5 keddi oktatási műsorában - közölte az MTVA Sajtó Osztálya hétfőn az MTI-vel.

A közleményben emlékeztettek arra, hogy az M5 kulturális csatorna oktatási tartalmaival igyekszik segíteni az otthon tanuló diákokat.

Kiemelik, hogy a felsős és az érettségi előtt álló tanulók mellett, már az 1-4. osztályosoknak is tartanak oktatási műsort hétköznaponként Alsós - Sulikalandok címmel. A Mindenki Akadémiája című műsoraikban pedig érintik az egyetemi tananyagot is. Míg a Netorika című ötrészes sorozat tanároknak ad praktikus tanácsokat a digitális oktatással kapcsolatban, a Mozogj otthon! című adás pedig tornázásra buzdítja a tanulókat.

Kedden a 8-kor kezdődő Alsós - Sulikalandok című műsorban elsősökkel beszélgetnek az érzelmekről, ezután a másodikosoknak szóló részben a hangutánzásról lesz szó.

A Felsős című műsor elsősorban a 6-8. évfolyamos tanulóknak szól. Reggel fél kilenckor a 7. osztályos kémiával kezdenek: a földkéreg anyagairól lesz szó. Ezután 8. osztályosok magyar nyelvtanból a nyilvános beszéd műfajairól, jellegzetességeiről és technikáiról tanulhatnak, a 7. osztályos történelemből az antiszemitizmussal foglalkoznak, fizikából a 6. osztályosok a mágneses alapjelenségekről tanulhatnak. Erkölcstanból a 7. osztályosok a párkapcsolatban előforduló nehézségekről tudhatnak meg többet: a műsorban Kovács Barbara evangélikus lelkésszel beszélgetnek. Nyelvtanból a 8. osztályosok a következtető és a magyarázó mellérendelő összetett mondatokról tanulhatnak.

Fél 12-től délig - a megszokott módon - nyelvtanulás lesz: a Szólalj meg angolul dupla részekkel, majd a Szólalj meg franciául jelentkezik. A fél 1-kor kezdődő Érettségi című műsor magyar nyelv és irodalommal indul, ezúttal ismét Madách Imre Az ember tragédiája című művével foglalkoznak részletesebben. Matematikából a koordinátageometriáról lesz szó, kémiából pedig a sav-bázis reakciókról. Földrajzból a tengervíz mozgásaival és azok felszínformáló hatásaival foglalkoznak, történelemből pedig Szent István államszervező tevékenységéről tanulhatnak a diákok.

Háromnegyed 3-kor induló, Mozogj otthon! című műsorban hivatásos gyógytornászok adnak elő különféle mozgási gyakorlatokat naponta 10 percben. Mint írják, a műsor minden korosztálynak szól, így az idősebbek is bekapcsolódhatnak a tornázásba.

Fél 9 előtt öt perccel kezdődik a Netorika című sorozat, amelyben a távoktatással és az online kommunikációval foglalkoznak. Kedden többek között a távoktatáshoz készülő videós anyagok elkészítéséről lesz szó. Éjféltől lesz látható a Mindenki Akadémiája című műsor, ezúttal Baltavári Tamás történész tart előadást Animáció, interakció, edukáció címmel. Az adás ismétlését szerdán reggel fél 8-kor láthatják a nézők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!